Sonkás-sajtos tarja spárgával és tojással
Ezek a hetek nálam a spárgáról szólnak. Minden formáját szeretem: levesként, sütve, párolva, a zöldre és a fehérre is megvannak a tuti receptjeim. Ezúttal egy laktatóbb húsételhez választottam a lehető legegyszerűbb (de annál finomabb) spárgás köretet.
Hozzávalók
4 személyre- A húshoz:
- 8 kisebb tarjaszelet
- só, őrölt fekete bors
- kevés liszt
- kevés olaj a sütéshez + a tepsihez
- 20 dkg trappista sajt
- 2 tojássárgája
- kb. 6 púpozott evőkanál tejföl
- 4 nagy szelet sonka
- A körethez:
- 50 dkg fehér spárga
- só, kevés cukor, kevés citromlé
- 4 db (tetszőlegesen megfőzött) tojás
- aprított snidling a díszítéshez
Elkészítés
A tarjaszeleteket sózzuk, borsozzuk, lisztbe forgatjuk. Egy serpenyőben felhevítünk kevés olajat, majd erős lángon, oldalanként fél-fél perc alatt kérget sütünk a hússzeletekre. Áttesszük egy olajjal vékonyan kikent tepsibe.
A sajtot lereszeljük, összekeverjük a tojássárgájával, kevés sóval és annyi tejföllel, hogy sűrű masszát kapjunk. A sonkaszeleteket elfelezzük, mindegyik szelet húsra teszünk egy fél szelet sonkát, arra pedig kanalazunk a sajtos keverékből (terülni fog, a széleket hagyjuk üresen). 180 °C-os sütőben kb. 30-35 perc alatt készre sütjük.
Közben a spárgákat megmossuk, alaposan megpucoljuk. Sóval, kevés cukorral és pici citromlével ízesített vízben (lehetőleg állítva, csúcsaikkal felfelé), vastagságtól függően kb. 12-14 perc alatt megpároljuk. A hússzeletek mellé tálaljuk a spárgát, melléjük helyezünk 1-1 kettévágott főtt tojást (lehet akár lágytojás is), végül aprított snidlinggel díszítjük.