Süssünk szuperfinom sonkás krumplipuffancsot!
Farsangkor mindenki fánk-lázban ég, és miért ne sorolhatnánk ezeket a szuper finom kis puffancsokat is a fánkok közé? Egy tartalmas leves után tálalhatjátok második fogásként, de bulikra szintén tökéletes.
Kínálhatjátok fokhagymával és sóval ízesített joghurttal vagy tejföllel (mint most én), fűszeres paradicsommártással vagy akár sajtszósszal. Sőt: maradék krumplipüré sem vész kárba ezzel a recepttel, ebben az esetben a püré krémességéhez mérten adagoljátok a lisztet.
Hozzávalók
kb. 30 darabhoz- 50 dkg burgonya
- 2 tojás
- 1 dl tejföl
- 1 zacskó sütőpor
- 20 dkg sonka
- só, őrölt fekete bors
- reszelt szerecsendió, 1 kávéskanál morzsolt kakukkfű
- kb. 20 dkg liszt
- 4 dl olaj a sütéshez
Elkészítés
1. A burgonyát meghámozzuk, felkockázzuk, és annyi vízben, amennyi éppen ellepi, puhára főzzük. Mikor megpuhult, a felesleges vizet leszűrjük, és a krumplit még melegen összetörjük. Ezután megvárjuk, hogy kihűljön.
2. Hozzákeverjük az elhabart tojásokat, a tejfölt, a sütőport, az apróra kockázott sonkát és az összes fűszert. Ezután fokozatosan adagoljuk hozzá a lisztet, nem törős, kissé ragacsos, kanállal szaggatható masszát kell kapnunk.
3. A tésztából közepesen forró olajba kanál segítségével kis adagokat szaggatunk, és forgatva aranybarnára sütjük. Tálalásig papírtörlőre szedjük.