Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Sertésszűz juhtúrós sztrapacskával és pirított gombával

Karácsonyra és újévre is el tudjuk képzelni!
2021. december 22.

Krémes sztrapacska, juhtúróval és tejföllel, rajta roppanós, kakukkfüves gomba. És mindez csak a köret a vékonyra szeletelt sertésszűzhöz! 

Hozzávalók

4 személyre
  • 60 dkg sertésszűz
  • só, őrölt fekete bors
  • 5 evőkanál olaj
  • 50 dkg burgonya (hámozott súly)
  • 1 db tojás
  • 20 dkg liszt
  • 1 fej vöröshagyma
  • 20 dkg tejföl
  • 20 dkg juhtúró
  • 40 dkg csiperkegomba
  • 1 teáskanál morzsolt kakukkfű
  • petrezselyemzöld a díszítéshez

Elkészítés

 

A húst megtisztítjuk, sózzuk, borsozzuk, majd egy serpenyőben, 3 evőkanál felhevített olajon, oldalanként kb. 3/4-3/4 perc alatt kérget sütünk rá. Áttesszük egy tepsibe, és 180 °C-ra előmelegített sütőben 25 percet sütjük. A serpenyőt nem mossuk el. 

Közben a meghámozott burgonyát kis lyukú reszelőn lereszeljük, a krumplipépből kinyomkodjuk a vizet. Hozzákeverjük a tojást, kevés sót és a lisztet, valamint annyi vizet, hogy sűrű nokedlitészta állagú masszát kapjunk. Egy nagy lábasban vizet forralunk, megsózzuk, és a gyöngyöző vízbe beleszaggatjuk a masszát. Miután felszínre jött a sztrapacska, még pár percet főzzük, majd leszűrjük. 

A húshoz használt serpenyő zsiradékán (ha szükséges, önthetünk még hozzá kevés olajat) puhára sütjük a megpucolt, finomra aprított hagymát. Rátesszük a tejfölt és a juhtúrót, krémesre keverjük, majd hozzáforgatjuk a sztrapacskát is. Megkóstoljuk, ha szükséges, sózzuk, borsozzuk (a juhtúró eleve sós!). 

A maradék olajat felhevítjük egy serpenyőben, majd a megpucolt, felcikkezett gombát lepirítjuk rajta. Hozzáadjuk a kakukkfüvet, sózzuk, borsozzuk, puhára sütjük. 

A húst sütés után 10 percet pihentetjük, majd vékony szeletekre vágjuk. A sztrapacskával és a gombával tálaljuk, aprított petrezselyemzölddel díszítjük. 

 

Ez a recept is tetszeni fog: 

Sajttal és kolbásszal töltött szűzpecsenye

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Wellington lazac

Wellington lazac

Amilyen jól mutat, annyira egyszerű elkészíteni.
Aszalt gyümölcsös pulykarolád narancsos bulgurral

Aszalt gyümölcsös pulykarolád narancsos bulgurral

A pulyka gyümölcsökkel tökéletes választás karácsonyra!
Cukormentes zserbó pohárdesszert

Cukormentes zserbó pohárdesszert

Szentestére egy könnyű desszert?

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!