Sertésszűz juhtúrós sztrapacskával és pirított gombával
Krémes sztrapacska, juhtúróval és tejföllel, rajta roppanós, kakukkfüves gomba. És mindez csak a köret a vékonyra szeletelt sertésszűzhöz!
Hozzávalók
4 személyre- 60 dkg sertésszűz
- só, őrölt fekete bors
- 5 evőkanál olaj
- 50 dkg burgonya (hámozott súly)
- 1 db tojás
- 20 dkg liszt
- 1 fej vöröshagyma
- 20 dkg tejföl
- 20 dkg juhtúró
- 40 dkg csiperkegomba
- 1 teáskanál morzsolt kakukkfű
- petrezselyemzöld a díszítéshez
Elkészítés
A húst megtisztítjuk, sózzuk, borsozzuk, majd egy serpenyőben, 3 evőkanál felhevített olajon, oldalanként kb. 3/4-3/4 perc alatt kérget sütünk rá. Áttesszük egy tepsibe, és 180 °C-ra előmelegített sütőben 25 percet sütjük. A serpenyőt nem mossuk el.
Közben a meghámozott burgonyát kis lyukú reszelőn lereszeljük, a krumplipépből kinyomkodjuk a vizet. Hozzákeverjük a tojást, kevés sót és a lisztet, valamint annyi vizet, hogy sűrű nokedlitészta állagú masszát kapjunk. Egy nagy lábasban vizet forralunk, megsózzuk, és a gyöngyöző vízbe beleszaggatjuk a masszát. Miután felszínre jött a sztrapacska, még pár percet főzzük, majd leszűrjük.
A húshoz használt serpenyő zsiradékán (ha szükséges, önthetünk még hozzá kevés olajat) puhára sütjük a megpucolt, finomra aprított hagymát. Rátesszük a tejfölt és a juhtúrót, krémesre keverjük, majd hozzáforgatjuk a sztrapacskát is. Megkóstoljuk, ha szükséges, sózzuk, borsozzuk (a juhtúró eleve sós!).
A maradék olajat felhevítjük egy serpenyőben, majd a megpucolt, felcikkezett gombát lepirítjuk rajta. Hozzáadjuk a kakukkfüvet, sózzuk, borsozzuk, puhára sütjük.
A húst sütés után 10 percet pihentetjük, majd vékony szeletekre vágjuk. A sztrapacskával és a gombával tálaljuk, aprított petrezselyemzölddel díszítjük.
Ez a recept is tetszeni fog: