Sertéssült vele sült zöldségekkel és krumplipürével
Hozzávalók
- 1,5 kg sertéslapocka
- kakukkfű, rozmaring
- 1 egész fokhagyma
- 1 fej lilahagyma
- 2 szál répa
- 1 fej karalábé
- 1 db zellergumó
- 1 szál fehérrépa
- 1 l húsalaplé
- 25 dkg vaj
- 2 ek. magos mustár
- 2 dl fehérbor
- olívaolaj, só, bors
- 2 kg krumpli
- 2 dl tejszín
- szerecsendió
Elkészítés
1. A húst előző este egy darabban egy hőálló edénybe tesszük pácolni. Tengeri sóval megszórjuk, hozzáadjuk a magos mustárt, majd ráreszelünk 2-3 gerezd fokhagymát. Megborsozzuk, olívaolajjal meglocsoljuk, és jól bekenjük a keletkezett páccal. Szalonnadarabkákkal és fokhagymagerezdekkel megspékelhetjük, majd lehetőleg egy éjszakára állni hagyjuk a hűtőben.
2. Egy serpenyőben kevés olívaolajon kérget sütünk a hús mindkét oldalára.
3. A sárgarépát, fehérrépát, zellergumót, karalábét, és hagymát nagyobb darabokra vágjuk, és kakukkfűvel, rozmaringgal, sóval, és borssal fűszerezzük.
4. A zöldségeket egy nagyobb tepsiben szétterítjük, és rátesszük a megkérgesedett húst. Fehérborral meglocsoljuk, és sütőbe tesszük.
5. A krumplipüréhez meghámozzuk, feldaraboljuk, majd sós vízben megfőzzük a krumplit. Időközben elkészítjük a krumplipürét. Még melegen összetörjük, egy gerezd fokhagymát reszelünk bele, vajat és tejszínt adunk hozzá, és kikeverjük a pürét.
6. Az átsült húst a sütőből kivéve fedő vagy fólia alatt pihentetjük.
7. A nagyobb sült zöldségeket kitesszük egy külön tányérra, a szétsült darabokat a tepsiben hagyva elkészítjük a szószt.
8. Ha a tűzhelyünk alkalmas rá, a tepsit a lapra tesszük, és a zöldségeket felöntjük alaplével. Hozzáadunk egy kocka vajat, és felkaparjuk az odapirult zöldség- és húsdarabkákat. Kevés kakukkfűvel megszórjuk. Felforraljuk, majd leszűrjük. Ha túlságosan híg a mártás, visszatesszük a tűzhelyre és egy kevés vajat hozzáadva tovább sűrűsítjük.
9. A sült hússzeleteket a krumplipürével és a sült zöldségekkel tálaljuk, és szósszal meglocsoljuk.