Savanyított lila hagyma
A nyár a savanyítás ideje, ilyenkor szoktuk eltenni a friss paprikát, paradicsomot, vagy akár együtt, lecsónak, ebben az időszakban készülnek a kovászos uborkáink, és a legtöbb szezonális gyümölcsből, zöldségből is ilyenkor készül befőtt vagy savanyúság. Hagymáról azonban keveset hallunk, mert az ugye mindig van, és nem is nagyon kell tartósítani. Én viszont azért szeretem nyáron elkészíteni ezt a savanyúságot, mert a savanyított lilahagyma tökéletesen megy a grillezett húsokhoz – ezeket viszont ilyenkor esszük. A recept nem is lehetne egyszerűbb, az érdekesség inkább az ízesítésben rejlik. Az alapreceptet megadom, innentől pedg tehetsz bele rozmaringot, kakukkfüvet, mustármagot, más zöldfűszert, egyszerűen csak szemes borsot, vagy sáfrányt, görögszénát, köményt, hadd ne soroljam fel a világ összes fűszerét…
Hozzávalók
- 3 kisebb, vagy 2 nagyobb lila hagyma
- 2 ½ dl ételecet (1%-os)
- 1 ek só
- 2 ek cukor
- ízesítők
Elkészítés
A lila hagymát hámozd meg, és ízlés szerint hagyd egészben vagy vágd félbe. Gyaluld vékonyra, vagy késsel szeleteld fel. Közben forrald össze az ecetet a sóval és a cukorral, és ahogy felforr, zárd is el.
Ha fűszereket használsz, már a melegítésnél add hozzá, a friss zöldfűszereket elég, ha csak a hagymával együtt teszed az üvegbe. A hagymát tömködd bele egy kisebb befőttes üvegbe, a zöldfűszereket dugdosd közé, majd az egészet öntsd nyakon a forró ecetes keverékkel úgy, hogy elfedje.
Zárd le, és hagyd kihűlni, és sötét, hűvös helyen tárold, vagy felbontás után a hűtőben.