Sárgabarackos-fahéjas pite
Ez a pite megunhatatlan klasszikus. Nem kell bele semmi extra hozzávaló vagy különleges fűszer, mégis mesésen finom lesz. Egy szelet sosem elég belőle!
Hozzávalók
6 nagyobb szelethez- 3 tojás
- 15 dkg kristálycukor + 3 evőkanál
- 1 tasak vaníliás cukor
- 4 evőkanál semleges ízű olaj (pl. napraforgóolaj)
- 1 pohár (17,5 dkg-os kiszerelés) kefir
- 30 dkg liszt
- fél tasak sütőpor
- 1 csipet só
- 25 dkg érett, de nem puha sárgabarack
- 1 púpozott teáskanál őrölt fahéj
Elkészítés
A tojásokat habosra keverjük a 15 dkg cukorral és a vaníliás cukorral, ezután hozzáadjuk az olajat és a kefirt. A lisztet kikeverjük a sütőporral és a sóval, részleteiben a tojásos keverékhez forgatjuk. A masszát közepes méretű, sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk.
A barackokat megmossuk, kettévágjuk, kimagozzuk, a barackfeleket 2-3 cikkre vágjuk. Vágott oldalukkal felfelé kirakjuk a gyümölccsel a tészta tetejét. A maradék cukrot összekeverjük a fahéjjal, és a barackos rétegre szórjuk. 180 °C-ra előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük (magasságtól függően kb. 35-40 perc), a sütési idő második felében letakarhatjuk alufóliával. A tepsiben hagyjuk kihűlni, ezt követően szeleteljük fel.