Rántva, de mégis egészségesen - mi az?
Talán nem mindenki ismeri a rántott tejbegríz fogalmát, de nálunk gyermekkoromban nagy kedvenc volt.
Gyakran készítette el nagymamám és anyukám is akár főételnek, akár desszert gyanánt. Mivel az elmúlt években a tejbegríz szerepét nálunk szinte teljesen átvette a zabkása, ideje volt megalkotni ebből is a rántott, de egészséges verziót.
Hozzávalók
20 cm-es szilikon formához- 15 dkg zabpehely
- 7 dkg zabliszt
- 2 db tojás
- 3 dl (növényi) tej
- vanília aroma
- 10 dkg kókuszolaj
- 5 dkg eritrit
- porrá őrült eritrit (ízlés szerint)
- friss gyümölcs (ízlés szerint)
Elkészítés
1. A zabkását már érdemes előző nap, vagy néhány órával korábban elkészíteni. Ehhez feltesszük főni egy edényben a tejet, majd belekeverjük a zabpelyhet és az eritritet. 4-5 perc alatt folyamatosan kevergetve egészen sűrű állagúra főzzük a zabkását, végül egy szilikon sütőformába öntjük. Először szobahőmérsékleten hűlni hagyjuk, majd hűtőbe téve néhány órán keresztül megdermesztjük.
2. Ha megdermedt a zabkása, óvatosan kifordítjuk a szilikonformából és egy éles késsel egyenlő darabokra vágjuk.
3. A tojásokat felverjük a vanília aromával. A zabkása darabokat először zablisztbe, majd tojásba forgatjuk. Egy serpenyőben kókuszolajt hevítünk. Ha elég forró, beletesszük a panírozott zabkását és mindkét oldalát szép aranybarnára sütjük.
4. Fogyasztás előtt meghintjük porrá őrült eritrittel és friss gyümölccsel tálaljuk.