Rántott mozzarella
Ne kövezzen meg senki, Amerikában élek, ahol az Oreo keksztől kezdve egészen a savanyú uborkáig mindent kirántanak. És hát tegyük hozzá, a rántott sajt Magyarországon sem idegen, sőt.
Ennél a rántott mozzarellánál senki ne gondoljon a lágy, isteni mozzarellára: ez az alacsonyabb nedvességtartalmú, pizza mozzarella néven is futó sajt, amely rúd változatban kapható, illetve egyesével csomagolva. (Mindkét verzió beszerezhető Magyarországon.) Innentől kezdve pedig minden megy a maga rántott útján, azzal a trükkel, hogy a panírozott rudacskákat 15 percre a mélyhűtőbe tesszük, hogy tuti ne folyjanak szét sütés közben.
Hozzávalók
4 személyre- 10 db (egyenként 20 g-os) mozzarella rúd vagy 20 dkg pizza mozzarella
- kb. 10 dkg liszt
- 1 nagy tojás
- kb. 10 dkg zsemlemorzsa tetszőlegesen fűszerezve (vagy önmagában)
Elkészítés
Szeretem, ha a panírnak van íze, ezért a lisztet sózni, borsozni szoktam, a kenyérmorzsába pedig szárított fűszereket teszek, pl. morzsolt majoránnát, kakukkfüvet vagy bazsalikomot.
A mozzarella rudakat félbe vágjuk, ha pedig egy nagyobb darabban vettük, akkor hasábokra. A lisztet, felvert tojást és a zsemlemorzsát külön tálakba tesszük, majd liszt-tojás-prézli sorrendben bepanírozzuk a darabokat, majd egy sütőpapírral bélelt tányérra tesszük.
15 percig hagyjuk a fagyasztóban megdermedni, közben lassú tűzön legalább 5 ujjnyi olajat melegítünk. Akkor jó az olaj hőfoka, ha kevés morzsát beleszórva kicsit pezseg, de nem bugyog fel. A félig fagyott rudakat nagyjából 1-1 ½ másfél perc alatt aranybarnára sütjük. Forrón tálaljuk.