Ragacsos-pereces sütemény
Diétásnak semmiképp sem nevezhető ez az amerikai sütikre emlékeztető édes-sós, kakaós, karamellás finomság.
Viszont egy hideg, fárasztó nap után hazatérve nincs is jobb mint egy szeletke belőle, a roppanós sós perec és a szaftos karamella párosa garantáltan jókedvre derít!
Hozzávalók
egy közepes méretű tepsihez, kb. 12 kis szelethez- 4 tojás
- 10 dkg cukor
- fél dl olaj
- 1,5 dl tej
- 17 dkg liszt
- 3 dkg sötét, cukormentes kakaópor
- 1 teáskanál sütőpor
- 1 evőkanál vaj
- 1 tubus (15 dkg) cukrozott sűrített tej
- 24 darab sós perec
Elkészítés
1. A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjékből kemény habot verünk.
2. A tojássárgájákat kikeverjük a cukorral, az olajjal és a tejjel. A lisztben elkeverjük a kakaóport és a sütőport, fokozatosan adagolva a tojásos elegyhez adjuk, majd simára keverjük. Végül óvatosan, lapáttal hozzáforgatjuk a tojásfehérjehabot is.
3. A masszát közepes méretű, sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk, és 180 fokra előmelegített sütőben tűpróbáig (kb. 25 perc) sütjük.
4. Közben egy serpenyőben felolvasztjuk a vajat, belenyomjuk a sűrített tejet, majd közepes lángon, folyamatosan kevergetve világos karamell színűre főzzük. Fontos, hogy ne sűrűsödjön be túlzottan, mert a süteménynek majd részben be kell szívnia a karamellát. Ha ez mégis megtörtént, kevés hozzáöntött forró tejjel simára keverve javíthatunk az állagán.
5.A kész süteményt kiborítjuk a formából, megvárjuk, hogy kihűljön, tetejét vékonyan levágjuk, megszurkáljuk villával, majd felszeleteljük. Rácsorgatjuk a karamellát, megpakoljuk sós pereccel, és tálalásig hűtőbe tesszük.