Puffasztott rizses-zabos müzliszelet
Hozzávalók
10 darabhoz- 15 dkg zabpehely
- 15 dkg vegyes aszalvány (mazsola, áfonya, barack) és kandírozott gyümölcs
- 4 dkg puffasztott rizs
- 15 dkg méz
- 10 dkg vaj
- 8 dkg (csökkentett cukortartalmú) sűrűbb baracklekvár
- 2 tojás
- kevés teljes kiőrlésű búzaliszt
Elkészítés
A zabpelyhet forró, zsiradékmentes serpenyőben megpirítjuk. Összekeverjük a kiválasztott aszalt és kandírozott gyümölcsökkel, valamint a puffasztott rizzsel.
A mézet kis lángon felolvasztjuk a vajjal együtt. Ráöntjük a zabos keverékre, hozzáadjuk a lekvárt, alaposan elsimítjuk, összedolgozzuk. 1-2 órára hűtőbe tesszük. Ezt a fázist nem érdemes kihagyni, ezalatt a hozzávalók megpuhulnak, tömörödnek, így nem fognak szétesni majd a szeleteink.
A pihentetett keveréket keverőtálba tesszük, hozzáadjuk a tojásokat és a lisztet. Formázható keveréket kell kapnunk. Ha törik, még egy tojást, ha túl nedves, további kevés lisztet (vagy esetleg finomra őrölt olajos magot) adhatunk hozzá.
A masszából 10 kis lapos szeletkét formázunk. Sütőpapírral leterített sütőlemezre helyezzük, és 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk. Légkeveréssel addig sütjük, amíg megpirulnak és megszilárdulnak a müzliszeletek. Légmentesen záródó dobozban tároljuk.