Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Pudingos-körtés pite

Cukormentes pite a szezon egyik kedvenc gyümölcsével.
2021. November 24.

Itt vannak azok a hűvösebb hónapok, amikor mindenből ér pitét sütni! A rendszeresen használt alma mellett a körte is szuper alapanyag hozzá, de fajtájától függően igényelhet némi elő hőkezelést. 

Hozzávalók

22 cm-es formához
  • 10 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
  • 10 dkg durum fehér liszt
  • 1 dkg búzasikér
  • 10 dkg eritrit
  • 15 dkg vaj
  • 1 db tojás + 1 tojássárgája
  • 40 dkg körte
  • 1 ek őrölt fahéj
  • 2 dkg vaníliás pudingpor
  • 1 dl tej

Elkészítés

 

A tésztához összegyúrjuk a liszteket a búzasikérrel, 3 dkg eritrittel, a felkockázott vajjal és egy egész tojással. Folpackba csomagolva hűtőbe tesszük legalább 30 percre.

Eközben elkészítjük a tölteléket. A körtéket alaposan megmossuk, kimagozzuk és felkockázzuk. Főzőedénybe tesszük a maradék eritrittel és a fahéjjal, majd alacsony lángon egészen addig főzzük, amíg felolvad az eritrit és megpuhul a körte. Ezután feloldjuk a pudingport a tejben, hőkiegyenlítés céljából hozzáadunk 1-2 kanálnyit a körte alatti fahéjas szirupból, majd gyümölcshöz öntjük és egy perc alatt besűrítjük. 

A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra.

Amíg a tölteléket hűlni hagyjuk, lisztezett felületen kb. 28 cm-es átmérőjű körré nyújtjuk a tészta 2/3 részét és pite- vagy szilikon tortaformába egyengetjük (úgy, hogy pereme is legyen). A tölteléket beleöntjük, a maradék tésztából pedig rácsokat és akár különböző mintákat vágunk a tetejére. 

A tojássárgáját egy evőkanál vízzel felverjük, majd lekenjük vele a tészta felszínét. Az előmelegített sütőben kb. 40 perc alatt aranybarnára sütjük a körtés pitét. 

 

Ezt is próbáld ki: 

Körtés leveles tészta

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Sütőtökös smoothie-tál

Sütőtökös smoothie-tál

Igen, a smoothie-tálba is mehet a sütőtök! Laktató és őszies lesz, tegyél egy próbát!
Parmezános csirkegolyó paradicsomszószban

Parmezános csirkegolyó paradicsomszószban

Darált csirkehúsból, zöldfűszerekkel készítve.
Krémes csiperkegomba-leves

Krémes csiperkegomba-leves

Eljöttek az esős-borús napok, ilyenkor olyan jól esnek a krémlevesek!

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!