Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Krémes csiperkegomba-leves

Eljöttek az esős-borús napok, ilyenkor olyan jól esnek a krémlevesek!
2021. November 3.

Sajnos megosztó alapanyag a gomba, pedig teljes értékű növényi fehérjetartalmának köszönhetően érdemes gyakran beilleszteni az étrendünkbe. Például egy finom krémleves formájában. 

 

Ez is érdekelhet: gombával töltött burgonyacsónak 

Hozzávalók

4 adaghoz
  • 2 ek olívaolaj
  • 1 fej vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 50 dkg csiperkegomba
  • 2 ek kakukkfű
  • őrölt fekete bors
  • 1 l alaplé
  • 2 ek zabliszt
  • 2 dl zab/rizstejszín
  • friss petrezselyem

Elkészítés

 

 Az olívaolajon üvegesre pirítjuk a finomra aprított vörös- és fokhagymát.

Eközben alaposan megtisztítjuk a gombát, majd felszeleteljük és a hagymához adjuk. Megfonnyasztjuk, megszórjuk kakukkfűvel és borssal, majd felöntjük az alaplével. Fedő alatt 15 percig főzzük. 

A leves kb. felét turmixgépbe kanalazzuk és krémesre turmixoljuk, majd visszaöntjük az edénybe. Egy merőkanálnyi mennyiséget ismét kiszedünk, majd hőkiegyenlítés céljából elkeverjük benne a lisztet kézi habverővel. Folyamatos kevergetés mellett fokozatosan öntjük vissza a forró leveshez, és további 5-6 percig hagyjuk besűrűsödni. 

Az elkészült gombalevest frissen aprított petrezselyemmel megszórva tálaljuk.

 

Szereted a gombát? Próbáld ki ezt a receptet is: gombás pulykalasagne

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Szárított paradicsommal és fetával töltött csirkemell

Szárított paradicsommal és fetával töltött csirkemell

Sose mondd a csirkére, hogy unalmas! Az egyik legváltozatosabban elkészíthető szárnyashús!
Sütőtökös palacsintatorony

Sütőtökös palacsintatorony

Igen! Ősszel a palacsintába is kerüljön csak sütőtök!
Póréhagymás-mascarponés tészta sütőben sütve

Póréhagymás-mascarponés tészta sütőben sütve

Ezt a fogást akkor is imádni fogod, ha csak növényi alapú ételeket fogyasztasz.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!