
Krémes csiperkegomba-leves
Sajnos megosztó alapanyag a gomba, pedig teljes értékű növényi fehérjetartalmának köszönhetően érdemes gyakran beilleszteni az étrendünkbe. Például egy finom krémleves formájában.
Ez is érdekelhet: gombával töltött burgonyacsónak
Hozzávalók
4 adaghoz- 2 ek olívaolaj
- 1 fej vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 50 dkg csiperkegomba
- 2 ek kakukkfű
- őrölt fekete bors
- 1 l alaplé
- 2 ek zabliszt
- 2 dl zab/rizstejszín
- friss petrezselyem
Elkészítés
Az olívaolajon üvegesre pirítjuk a finomra aprított vörös- és fokhagymát.
Eközben alaposan megtisztítjuk a gombát, majd felszeleteljük és a hagymához adjuk. Megfonnyasztjuk, megszórjuk kakukkfűvel és borssal, majd felöntjük az alaplével. Fedő alatt 15 percig főzzük.
A leves kb. felét turmixgépbe kanalazzuk és krémesre turmixoljuk, majd visszaöntjük az edénybe. Egy merőkanálnyi mennyiséget ismét kiszedünk, majd hőkiegyenlítés céljából elkeverjük benne a lisztet kézi habverővel. Folyamatos kevergetés mellett fokozatosan öntjük vissza a forró leveshez, és további 5-6 percig hagyjuk besűrűsödni.
Az elkészült gombalevest frissen aprított petrezselyemmel megszórva tálaljuk.
Szereted a gombát? Próbáld ki ezt a receptet is: gombás pulykalasagne