Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Fehércsokis-epres csiga

Édes finomság cukormentesen készítve.
2021. május 22.

A frissen sült házi csiga egy olyan finomság, amiért megéri várni a hétvégét. Ráadásul a hagyományos kakaós és fahéjas verziók mellett gyümölcsös töltelékkel is elkészíthetjük – cukormentesen is.

Hozzávalók

12 darabhoz
  • Tészta:
  • 2 dkg élesztő
  • 1 evőkanál cukor
  • 1 dl tej
  • 25 dkg durum liszt
  • 3 dkg eritrit
  • 1 db tojás
  • 4 dkg vaj
  • csipet só
  • Töltelék:
  • 20 dkg fagyasztott eper
  • 4 dkg eritrit
  • 2 evőkanál vaníliaaroma
  • 1 dkg chiamag
  • 1 dkg útifűmaghéj
  • 4 dkg vaj
  • 1 evőkanál őrölt fahéj
  • 1 db tojás
  • 2 dkg cukormentes fehér csokoládé

Elkészítés

 

Az élesztőt a cukorral együtt felfuttatjuk a langyos tejben. Eközben összeöntjük a lisztet az eritrittel, a tojással, az olvasztott vajjal és a sóval. A robotgép dagasztó fejével megdagasztjuk a tésztát, majd letakarva, meleg helyen hagyjuk megkelni.

Közben elkészítjük a tölteléket. Az epret felolvasztjuk az eritrittel és a vaníliaaromával, majd villával vagy botmixerrel pépesítjük attól függően, hogy mennyire szeretnénk darabosra hagyni. Beleszórjuk a chiamagot és az útifűmaghéjat, alaposan összekeverjük, és hagyjuk őket megduzzadni a folyadékban. 

A megkelt tésztát lisztezett felületen kb. 30×50 cm-es téglalap alakú lappá nyújtjuk, majd megkenjük először olvasztott vajjal, majd megszórjuk vékonyan fahéjjal, végül pedig az előre elkészített eperlekvárral. A rövidebbik oldala mentén szorosan feltekerjük a tésztát, majd 2-3 cm-es szeletekre vágjuk. 

A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra, ezalatt újrakelesztjük a tésztát. 

Egy mély falú tepsit kivajazunk, majd belesorakoztatjuk a megkelt csigákat. Sütés előtt lekenjük felvert tojással, majd az előmelegített sütőben kb. 18 perc alatt aranybarnára sütjük. 

A fehér csokoládét vízgőz felett felolvasztjuk, majd az elkészült csigák tetejére csorgatjuk. 

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Málnás édesburgonya-brownie

Málnás édesburgonya-brownie

Mi lesz nálatok a hétvégi süti?
Humuszos-pesztós grillezett padlizsán

Humuszos-pesztós grillezett padlizsán

Padlizsánreceptekből sosem elég!
Epres lusta asszony rétese

Epres lusta asszony rétese

Klasszikus kedvenc eperre hangolva.

Napi ajánlatunk

Top videók

Tojásos burgonya

Egyszerű, laktató fogás, ami mellé elég salátát, savanyúságot tálalnod.

Halas melegszendvics

A megszokott tonhalkonzerv helyett ezúttal tengeri halfiléből.

Olívás-fetás csirke

Villámgyors ebéd, ha nincs sok időd főzni.