Pudingos-körtés pite
Itt vannak azok a hűvösebb hónapok, amikor mindenből ér pitét sütni! A rendszeresen használt alma mellett a körte is szuper alapanyag hozzá, de fajtájától függően igényelhet némi elő hőkezelést.
Hozzávalók
22 cm-es formához- 10 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
- 10 dkg durum fehér liszt
- 1 dkg búzasikér
- 10 dkg eritrit
- 15 dkg vaj
- 1 db tojás + 1 tojássárgája
- 40 dkg körte
- 1 ek őrölt fahéj
- 2 dkg vaníliás pudingpor
- 1 dl tej
Elkészítés
A tésztához összegyúrjuk a liszteket a búzasikérrel, 3 dkg eritrittel, a felkockázott vajjal és egy egész tojással. Folpackba csomagolva hűtőbe tesszük legalább 30 percre.
Eközben elkészítjük a tölteléket. A körtéket alaposan megmossuk, kimagozzuk és felkockázzuk. Főzőedénybe tesszük a maradék eritrittel és a fahéjjal, majd alacsony lángon egészen addig főzzük, amíg felolvad az eritrit és megpuhul a körte. Ezután feloldjuk a pudingport a tejben, hőkiegyenlítés céljából hozzáadunk 1-2 kanálnyit a körte alatti fahéjas szirupból, majd gyümölcshöz öntjük és egy perc alatt besűrítjük.
A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra.
Amíg a tölteléket hűlni hagyjuk, lisztezett felületen kb. 28 cm-es átmérőjű körré nyújtjuk a tészta 2/3 részét és pite- vagy szilikon tortaformába egyengetjük (úgy, hogy pereme is legyen). A tölteléket beleöntjük, a maradék tésztából pedig rácsokat és akár különböző mintákat vágunk a tetejére.
A tojássárgáját egy evőkanál vízzel felverjük, majd lekenjük vele a tészta felszínét. Az előmelegített sütőben kb. 40 perc alatt aranybarnára sütjük a körtés pitét.
Ezt is próbáld ki: