Narancsos-mandarinos tűzdelt pulyka
Hozzávalók
- 1 db egész pulykacomb
- 2 db édeskömény
- 10 gerezd fokhagyma
- 1,5 dl fehérbor
- 4 db mandarin
- 3 db narancs
- 2 db citrom
- 2 ek. magos mustár
- 2 ek. nádcukor
- friss kakukkfű, rozmaring
- édesköménymag
- olívaolaj
Elkészítés
1. A szobahőmérsékletű pulykacombot egy hegyes kés hegyével mélyen bevagdossuk, és megtűzdeljük kisebb darabokra vágott szalonnával, fokhagymával és narancshéjjal.
2. A mázhoz összeturmixoljuk a fehér rész nélkül levágott narancshéjat, két mandarint, a kifacsart citromlevet, a sót, a mézet, rozmaringot, édesköménymagot és kakukkfüvet. A keverékkel alaposan megkenjük a húst, és hőálló edénybe helyezve, fóliával lefedve legalább 2 órára a hűtőbe tesszük. Ha hosszabb ideig pácoljuk, a sót csak a legvégén adjuk hozzá, hogy ne szárítsa ki a húst. Sütés előtt egy órával vegyük ki a hűtőből, hogy szobahőmérsékletre melegedjen.
3. Az edénybe a hús mellé beletesszük a feldarabolt sárgarépát és édesköményt, a negyedelt vöröshagymát, a megroppantott fokhagymagerezdeket, 2 ág kakukkfüvet, és néhány szelet narancsot és mandarint. Fehérborral meglocsoljuk.
4. Fóliával letakarva 200 fokon 15 percig, majd 130 fokon 3 óráig sütjük, közben a levével többször meglocsoljuk.