Mediterrán húsos-zöldfűszeres tészta
Ezt a lassan főtt paradicsomos-fűszeres ragut vegetáriánus módon is elkészíthetitek. De ha szeretnétek, ehhez a recepthez hasonlóan tehettek bele sonkát vagy például kolbászt.
Hozzávalók
4 személyre- 2 evőkanál olívaolaj
- 15 dkg kolbász
- 2 közepes fej vöröshagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 1 kávéskanál (ízlés szerint, lehet több) tört csilipaprika
- 2 konzerv (28 dkg) sűrített paradicsom (28-30 %-os)
- 1 kisebb ág rozmaring
- 2 ág oregánó
- 2 ág kakukkfű
- só
- 15 dkg aszalt paradicsom
- 10-12 dkg tetszőleges olajbogyó
- 5 dkg reszelt parmezán vagy grana padano + a tálaláshoz
- 35 dkg tészta (pl. penne, fusilli, szarvacska stb.)
- bazsalikomlevelek a díszítéshez
Elkészítés
Az olívaolajat felhevítjük egy serpenyőben. Rátesszük a kis kockákra vágott kolbászt, és lassú tűzön sütni kezdjük. Hozzáadjuk a megpucolt, finomra aprított vörös- és fokhagymát, majd tovább sütjük.
Rászórjuk a csilit, mehet hozzá a sűrített paradicsom is, majd a felaprított rozmaring, valamint az oregánó és a kakukkfű lecsipkedett levelei. Megsózzuk, beletesszük a kis kockákra vágott aszalt paradicsomot, öntünk alá kevés vizet, és lassú tűzön, 25-30 perc alatt sűrűre főzzük. Végül belekeverjük az olajbogyókat és a parmezánt is.
Közben a tésztát lobogó, enyhén sós vízben kifőzzük (csak éppen al dentére, mert még puhulni fog a serpenyőben is), majd leszűrjük úgy, hogy a főzővizet megtartjuk.
A ragut fokozatosan felhígítjuk 2-3 merőkanál tészta főzővízzel, közben hozzákeverjük a tésztát is. Hagyjuk besűrűsödni, majd parmezánnal megszórva és bazsalikomlevelekkel díszítve tálaljuk.
Ezt a receptet már próbáltad?