Mangó és avokádó, a legjobb barátok
Itt Floridában éppen elkezdődött a mangó- és avokádószezon, ami azt jelenti, hogy szó szerint halmokban áll ez a két gyümölcs. Helyben terem mindkettő, hiszen pont az ilyen klímát és földet szereti. Ettől olyan nagyon jóízűek…
Na, de a lényeg: avokádó hegyek mindenfelé, bármerre nézek, a lakóparkunkban álló mangófa pedig roskadozik a mangótól, ahogy egyébként az üzletek standjai is, sőt még az utak szélén is árulják. Eddig a legolcsóbb mangó darabja 51¢ volt, ami kb. 150 Ft-nak felel meg, de itt még annál is kevesebbnek számít. Így aztán ilyenkor mindenki mangót eszik mangóval, és avokádót avokádóval, vagy a kettőt együtt. Lehet, hogy furcsának tűnik, de egy jó érett mangó (ami tudom, Magyarországon ritka, de a napon meg lehet érlelni) guacamoléba – a mexikói avokádókrémbe – kockázva nagyon érdekes és friss ízt eredményez. A mexikóiak pedig sokszor eleve kihagyják a guacamoléból a paradicsomot (nem úgy, mint én), úgyhogy a mangó külön jól jön.
Hozzávalók
2 személyre- 3 kisebb avokádó
- 1 érett mangó
- friss korianderlevél ízlés szerint
- egy kisebb lila hagyma fele apróra vágva
- egy kis csili apróra vágva (elhagyható vagy ízlés szerint)
- só, bors
- 1 ek. lime-lé
Elkészítés
Az avokádókat félbevágjuk, eltávolítjuk a magjukat, és a húst egy tálba kanalazzuk. A mangót meghámozhatjuk és a hosszúkás mag mentén felkockázhatjuk, vagy a poharas módszert is választhatjuk a megpucolására, erről itt látható egy videó.
A mangókockákat az avokádóhoz adjuk, ahogy a koriandert, a hagymát, a csilit, a sót, borsot és a lime levét is. Egy villával kissé összetörjük, amíg a kívánt textúrát elérjük, majd frissen tálaljuk. És bármennyire is zöldségpárti vagyok, ez a mártogatós igazán csak tortillacsipsszel finom – nekem lila kukoricából készült volt itthon, ezt használtam.