Máktorta
Hozzávalók
- 7 db tojás
- 15 dkg szőlőmagolaj
- 18 dkg darált mák
- 18 dkg darált dió
- 1 db citrom reszelt héja
- citromlé
- 10 dkg porcukor
- 1 csipet só
- birsalma lekvár
Elkészítés
1. Szétválasztjuk a tojások fehérjét és sárgáját, a sárgáját cukorral habosra keverjük, és hozzáadjuk a szőlőmagolajat, a mákot, a diót, egy csipet sót, kevés citromhéjat reszelünk bele, és a fél citrom levét belefacsarjuk, majd alaposan összekeverjük. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, az egyharmadát belekeverjük a mákos masszába, ezzel fellazítjuk. Ezután fokozatosan hozzákeverjük a maradékot, de ezt már óvatosan, hogy ne törjük össze.
2. A tésztát kivajazott, kilisztezett tortaformába töltjük, és 180 fokon 30-35 perc alatt megsütjük. Ha megsült, kicsit hűlni hagyjuk, majd félbevágjuk, megkenjük birsalmalekvárral, és tálaljuk.