Kókuszos-kakaós kalácsok
Imádok kalácsot sütni. Gyúrni, keleszteni, formázni…olyan, mintha visszarepülnék az időben. Ha ti is így vagytok vele, ráadásul szeretnétek valami igazán finomat a húsvéti asztalra, ne habozzatok elkészíteni ezt a sütit.
Hozzávalók
4 kis kalácshoz- A tésztához:
- 30 dkg búzaliszt
- 20 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
- 1 tasak instant élesztő
- 10 dkg vaj
- 5 dkg nádcukor
- 1 tasak vaníliás cukor
- 2 tojássárgája
- kb. 3 dl langyos tej
- 1 kis tojás a kenéshez
- A töltelékhez:
- 6 dkg vaj
- nádcukor, kókuszreszelék és kakaópor a szóráshoz
Elkészítés
A kétféle lisztet keverőtálba szórjuk, hozzáadjuk az élesztőt, majd elmorzsoljuk benne a vajat. Hozzáadjuk a kétféle cukrot és a tojássárgájákat. Elkezdjük gyúrni, majd apránként hozzáöntjük a tejet. Sima felszínű tésztává dagasztjuk, majd letakarva, meleg helyen a kétszeresére kelesztjük.
A megkelt tésztát lisztezett felületet átgyúrjuk, és 4 részre osztjuk. Mindegyik tésztadarabot pár mm vékony, „majdnem négyzet” alakú téglalappá nyújtjuk. Megkenjük az olvasztott vajjal, majd megszórjuk nádcukorral, kókusszal és kakaóval. Egyik oldalról indítva hengerré tekerjük a tésztát.
A hengert éles késsel középen kettévágjuk úgy, hogy az egyik végét egyben hagyjuk (l. a lenti képet). Ezután nincs más dolgunk, mint a két szárat kör alakban összetekerni mindig ügyelve arra, hogy a vágási felület felfelé nézzen. A végeket a kalács alá hajtjuk. Hasonlóan elkészítjük a többi kalácsot is.
A kész kalácsokat sütőpapírral borított sütőlemezre tesszük, és meleg helyen még 15 percet kelesztjük. Ezután a tetejüket lekenjük a felvert tojással.
A kalácsokat 180 °C-ra előmelegített sütőben kb. 22-25 perc alatt készre sütjük.