Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Kókuszos-kakaós kalácsok

Mert kalácsból sosem elég húsvétkor!
2019. April 17.

Imádok kalácsot sütni. Gyúrni, keleszteni, formázni…olyan, mintha visszarepülnék az időben. Ha ti is így vagytok vele, ráadásul szeretnétek valami igazán finomat a húsvéti asztalra, ne habozzatok elkészíteni ezt a sütit.

Hozzávalók

4 kis kalácshoz
  • A tésztához:
  • 30 dkg búzaliszt
  • 20 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
  • 1 tasak instant élesztő
  • 10 dkg vaj
  • 5 dkg nádcukor
  • 1 tasak vaníliás cukor
  • 2 tojássárgája
  • kb. 3 dl langyos tej
  • 1 kis tojás a kenéshez
  • A töltelékhez:
  • 6 dkg vaj
  • nádcukor, kókuszreszelék és kakaópor a szóráshoz

Elkészítés

A kétféle lisztet keverőtálba szórjuk, hozzáadjuk az élesztőt, majd elmorzsoljuk benne a vajat. Hozzáadjuk a kétféle cukrot és a tojássárgájákat. Elkezdjük gyúrni, majd apránként hozzáöntjük a tejet. Sima felszínű tésztává dagasztjuk, majd letakarva, meleg helyen a kétszeresére kelesztjük.

A megkelt tésztát lisztezett felületet átgyúrjuk, és 4 részre osztjuk. Mindegyik tésztadarabot pár mm vékony, „majdnem négyzet” alakú téglalappá nyújtjuk. Megkenjük az olvasztott vajjal, majd megszórjuk nádcukorral, kókusszal és kakaóval. Egyik oldalról indítva hengerré tekerjük a tésztát.

A hengert éles késsel középen kettévágjuk úgy, hogy az egyik végét egyben hagyjuk (l. a lenti képet). Ezután nincs más dolgunk, mint a két szárat kör alakban összetekerni mindig ügyelve arra, hogy a vágási felület felfelé nézzen. A végeket a kalács alá hajtjuk. Hasonlóan elkészítjük a többi kalácsot is.

A kész kalácsokat sütőpapírral borított sütőlemezre tesszük, és meleg helyen még 15 percet kelesztjük. Ezután a tetejüket lekenjük a felvert tojással.

A kalácsokat 180 °C-ra előmelegített sütőben kb. 22-25 perc alatt készre sütjük.

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Sárgarépás-túrós piskótatekercs

Sárgarépás-túrós piskótatekercs

Ti már tudjátok, mi lesz a húsvéti süti?

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!