Kókuszrajongók figyelem! Itt az egészséges és nagyon ízletes, kívül-belül kókuszos torta
Március 13-a a nemzeti kókusztorta nap. A kókusz egy olyan alapanyag, amit valaki vagy nagyon szeret, vagy egyáltalán nem.
Én most a rajongóknak próbáltam kedvezni, ugyanis ennek a tortának minden rétegébe több kókusszal kapcsolatos hozzávalót is csempésztem, ügyelve arra, hogy egészséges, de nagyon ízletes legyen.
Hozzávalók
22 cm-es formához- Tészta:
- 70 g kókuszliszt
- 50 g kókuszolaj
- 50 g eritrit
- 1 tojás
- Első réteg:
- 1,5 dl kókusztej
- 1 tojássárgája
- 80 g zabliszt
- 50 g kókuszreszelék
- 50 g eritrit
- 30 g kókuszolaj
- 1 evőkanál vanília aroma
- Második réteg:
- 1 dl kókusztejszín
- 50 g eritrit
- Díszítéshez:
- fél lime
- kókusz chips
Elkészítés
1. A sütőt előmelegítjük 180°C-ra légkeveréssel. A kókusztejszínt felhasználásig a mélyhűtőbe tesszük.
2. A tészta hozzávalóit alaposan összekeverjük. Ne ijedjünk meg, ez a tészta nem fog szépen összeállni, inkább morzsalékos lesz a kókuszliszt miatt, így nyújtani ne is próbáljuk. Egy kókuszolajjal kiolajozott kapcsos tortaformába nyomogatjuk az ujjaink segítségével úgy, hogy egy kb. 3 cm-es oldalpereme legyen a tortaalapnak.
3. Ezután az előmelegíttet sütőbe tesszük kb. 15 percre. Miután megsült, bánjunk vele nagyon óvatosan, csak a teljes kihűlés után próbáljuk meg eltávolítani a tortaformát, különben könnyedén széteshet a tészta.
4. A töltelékhez összekeverjük a zablisztet a kókuszreszelékkel és az eritrittel. A kókusztejet alacsony lángon felforraljuk a kókuszolajjal és a vanília aromával ügyelve, hogy oda ne égjen. Ha felforrt, elkezdjük fokozatosan adagolni a száraz hozzávalókat. Egy kézi habverővel folyamatosan kevergetjük, miközben sűrűsödni kezd. 1-2 perc után levesszük a tűzről, 2 percet hűlni hagyjuk, majd elkeverjük benne a tojássárgáját is. Ezután további 2 percig folyamatos kevergetés mellett főzzük.
5. Az elkészült krémet legalább 20 percig hűlni hagyjuk. Eközben elkészítjük a torta utolsó rétegét. A lehűtött kókusztejszínt az eritrit hozzáadásával habverő segítségével kemény habbá verjük.
6. Végül összeállítjuk a tortát. Még a tortaformában lévő tésztába töltjük a kihűlt krémet, a tetején pedig egyenletesen eloszlatjuk a felvert habot. Díszítésként lime karikákat és pirított kókusz chipset használhatunk. Szeletelés és fogyasztás előtt 2 óráig a hűtőben pihentetjük.