Karfiol „bolognai”
Egy újabb remek módja annak, hogy az eredetihez hasonló bolognai szószt készítsünk hús nélkül, csupán növényi alapanyagokból.
Hozzávalók
2 adaghoz- 20 dkg vöröslencse/csicseriborsó/teljes kiőrlésű spagetti tészta
- 1 fej lila hagyma/vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 30 dkg karfiol
- 1 evőkanál kókuszolaj
- 1 konzerv hámozott, aprított paradicsom
- 2 dl passzírozott paradicsom
- himalája só
- friss bazsalikom
- parmezán sajt/sörélesztőpehely
Elkészítés
A spagetti tésztát forrásban lévő sós vízben kb. 8 perc alatt al dentére főzzük.
A hagymát megpucoljuk és finomra aprítjuk, a fokhagymát fokhagymanyomón áttörjük. A karfiolt apró rózsákra vágjuk, majd aprítógépben felaprítjuk.
Egy serpenyőben kókuszolajat hevítünk, majd megfonnyasztjuk rajta a hagymákat. Hozzáadjuk a felaprított karfiolt, és megpirítjuk. A serpenyőbe öntjük az aprított és a passzírozott paradicsomot, megsózzuk, friss bazsalikommal fűszerezzük. Felöntjük 1 dl vízzel, majd fedő alatt, közepes lángon kb. 15 percig főni hagyjuk.
Az elkészült szószt az al dentére főzött tésztára kanalazzuk, parmezánnal vagy sörélesztőpehellyel megszórva, friss bazsalikommal díszítve tálaljuk.