Kakaós túrós pite egészségesen
Hozzávalók
22 cm-es formához- A tésztához:
- 150 g zabliszt
- 25 g cukrozatlan kakaópor
- 4 g sütőpor
- 70 g eritrit
- 2 db tojássárgája
- 15 g kókuszolaj
- 1 dl tej
- A töltelékhez:
- 250 g zsírszegény túró
- 25 g cukrozatlan kakaópor
- 80 g eritrit
- 1 db citrom reszelt héja
- 1 db tojás
- 1 db tojásfehérje
- A tetejére:
- 1 db tojásfehérje
- porrá őrölt eritrit
Elkészítés
Először összekeverjük a tészta száraz hozzávalóit; a zablisztet, a kakaóport, a sütőport és az eritritet. Utána összekeverjük a tojássárgáját a kókuszolajjal és a tejjel. Végül egyneművé gyúrjuk a száraz és nedves hozzávalókat. Ha szükséges, adunk még hozzá tejet vagy lisztet, hogy jól formázhatóvá váljon. Ezután legalább fél óráig pihentetjük a tésztát.
A sütőt előmelegítjük 180°C-ra.
A töltelékhez összekeverjük a túrót a kakaóporral, az eritrittel, a reszelt citromhéjjal, 1 egész tojással és egy tojásfehérjével.
A pihentetett tésztát liszttel megszórt nyújtódeszkára helyezzük. A 2/3-ad részét kb. 3 mm vastagságú körlappá nyújtjuk. Ezt egy piteforma vagy egy kapcsos tortaformba aljába nyomkodjuk úgy, hogy maradjon oldalt egy 3 cm magas perem.
A tésztát egyenletesen megtöltjük a kakaós túrókrémmel, majd ráhajtogatjuk a tészta oldalát a töltelékre. Végül a maradék tésztából tetszés szerinti formákat vágunk és beterítjük vele a túró tetejét.
A maradék tojásfehérjével megkenjük a tészta tetejét, majd az előmelegített sütőbe toljuk kb. 25 percre.
Az elkészült süteményt porrá őrölt eritrittel megszórva tálaljuk.