Isteni finom és szaftos húsos-tésztás fogás a Pastitsio – a görög rakott tészta
Hozzávalók
4 személyre- 25 dkg makaróni tészta
- só
- 1 evőkanál olívaolaj
- 2 kisebb fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 75 dkg sertés-marha darált hús
- só, őrölt fekete bors
- 1 teáskanál fűszerpaprika
- 1 késhegynyi őrölt fahéj
- 4 kis ág oregano
- 25 dkg aprított paradicsom (konzerv)
- 1 dl száraz vörösbor
- 1 kis csokor petrezselyemzöld
- 5 dkg vaj + a tepsi kikenéséhez
- 4 evőkanál liszt
- 5 dl langyos tej
- reszelt szerecsendió
- 10+10 dkg tetszőleges félkemény sajt (pl. gruyere)
Elkészítés
A makarónit lobogó, enyhén sós vízben fogkeményre főzzük. Mikor elkészült, leszűrjük.
Egy nagy serpenyőben felhevítjük az olívaolajat, majd a megtisztított, finomra vágott vörös- és fokhagymát párolni kezdjük rajta. Rátesszük a darált húst, és erős lángon, kevergetve fehéredésig sütjük. Fűszerezzük sóval, borssal, fűszerpaprikával, fahéjjal és az oregano lecsipkedett leveleivel. Hozzáöntjük az aprított paradicsomot és a bort, majd lassú tűzön sűrű raguvá főzzük. Végül belekeverjük a finomra aprított petrezselymet.
Egy másik serpenyőben felolvasztjuk a vajat, rászórjuk a lisztet, habverővel simára keverjük. Fokozatosan hozzáöntjük a tejet, sóval, kevés borssal és reszelt szerecsendióval fűszerezzük. Hozzászórunk 10 dkg reszelt sajtot, és folyamatos keverés mellett sűrű besamelmártássá főzzük.
Egy nagy méretű sütőtálat vékonyan kikenünk vajjal. A kifőtt tészta 3/4-ét összekeverjük 4 evőkanálnyi besamellel, és a sütőtálba simítjuk. Ráhalmozzuk a húsos ragut, erre kerül a maradék tészta és a többi besamel. Tetejét megszórjuk a másik 10 dkg-nyi reszelt sajttal, és 180 fokra előmelegített sütőben 50 perc alatt összesütjük.