Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Pontosan milyen bor a Malbec? És melyik étel a legjobb és legfinomabb társa? Mutatjuk!

A Malbec világnap alkalmából
2017. április 17.

Óóóó, a Malbec, jó kis emlékek fűződnek hozzá, de most, hogy világnapja van, utánanéztem, hogy pontosan milyen bor is ez? Mélyvörös, szinte szilváskék, kissé füstös bor, a Cabarnet Sauvignon és a Syrah jó alternatívája, és olcsóbb is, de ettől egyáltalán nem ócska bor, sőt!

Franciaországban, az USA-ban és még néhány országban, valamint Argentínában termesztik, de jellemzően argentin borként gondolunk rá. hiszen az argentinok élesztették újra, és emelték a nemesebb szőlőfajták közé, a világ összes Malbec termelésének 75%-át ők adják. Szilvás, gránátalmás, olykor kékáfonyás jegyei mellett a kávét és a csokit, valamit kissé dohányos ízeket is felfedezhetünk benne. A legjobb tulajdonsága, hogy nagyon összetett íze van, de ezzel együtt nem marad sokáig a szájban, ezért umami barát bor, csakúgy, mint a Cabernet Suavignon. Sovány vörös húsokhoz (struccot, valaki?), szagos sajtokhoz, földes ízű gombákhoz, és pl.a római köményhez különösen jól párosítható.

Ezért is ajánlom most egy jó Malbec mellé ezt a kéksajtos, gombás hamburgert, csak, hogy minden egyben legyen.

Kéksajtos, gombás burger savanyított hagymával

 

Hozzávalók

  • 30 dkg darált marha (min 20% zsírtartalmú)
  • 5 dkg kéksajt
  • 20 dkg csiperke
  • 2 zsömle vagy buci
  • 1 lilahagyma
  • 3 ek vörösborecet
  • 1 tk só
  • 1 tk cukor
  • 1 marék rukola levél
  • só, bors
  • olaj a sütéshez

Elkészítés

A húsból formázz két pogácsát a lehető legkevesebb gyurmázással, hogy laza maradjon a szerkezete. Tedd hűtőbe, majd készítsd elő a többi hozzávalót. A hagymát szeleteld vékony karikákra vagy félholdakra, az ecetet keverd össze a sóval és a cukorral, majd add hozzá a felszeletelt hagymát, és tedd félre legalább 10 percre. Néha keverd át. A gombát szeleteld fel, és egy serpenyőben hevíts olajat, majd adagonként, hogy egyszerre ne legyen túl sok a serpenyőben, magas lángon pirítsd meg.

Szedd papírtörölközőre, utólag sózd meg, tedd félre, majd ugyanebben a serpenyőben, közepesen magas lángon hevítsd az olajat, hogy meg tudd sütni a húst. Előtte sózd be az egyik oldalát, majd a sós oldalával lefelé helyezd a serpenyőbe, majd sózd meg a felső oldalát is.

Több iskola van: van, aki forgatja, van, aki nem nyúl hozzá addig, míg nem pirult meg eléggé az alsó része, aztán  van, aki megfordítja és locsolgatja is a serpenyőben lévő olajjal. A lényeg, hogy süsd kedved szerinti hőfokúra, vagyis döntsd el, mennyire szeretnéd átsütni, és ha kész, tedd ki egy tányérra, hadd pihenjen, míg – még mindig ugyanebben a serpenyőben – minimális olajban megpirítod a zsömléket. Ha ezzel is megvagy, morzsolj kevés sajtot az egyik félzsömlére, halmozz rá egy kevés gombát, néhány levél rukkolát, helyezd rá a húspogácsát, majd szórj rá még egy kevés sajtot, majd szedj rá a lecsöpögtetett savanyított hagymából is. Kész is van a Malbec tökéletes társa, vagyis: tálaláshoz önts magadnak egy pohár Malbecet is!

 

 

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Íme a vacsorák gyors megmentője, mindössze 3 hozzávalóból: házi lepénykenyér

Íme a vacsorák gyors megmentője, mindössze 3 hozzávalóból: házi lepénykenyér

Pihentetéssel együtt fél óra! És akkor most még egyszer. Pihentetéssel együtt fél óra!
Így bánj a gombával – meghálálja!

Így bánj a gombával – meghálálja!

És az is kiderül, hogyan készítsük el a legtutibb gombás szendvicset
A legjobb köret tipp: lapított krumpli

A legjobb köret tipp: lapított krumpli

Decemberben járunk, és már javában zakatolnak a fogaskerekek, hogy mi legyen a menü a karácsonyi asztalon. Kinek a hagyományos, kinek a kevésbé tradicionális: pulyka, hal, kocsonya, vagy egy új, egyelőre kipróbálatlan recept, amivel villantani szeretnél – legyen bármi, nekem van egy jó köret tippem, ami nagyon sok mindenhez illeni fog.

Napi ajánlatunk

Top videók

Tojásos burgonya

Egyszerű, laktató fogás, ami mellé elég salátát, savanyúságot tálalnod.

Halas melegszendvics

A megszokott tonhalkonzerv helyett ezúttal tengeri halfiléből.

Olívás-fetás csirke

Villámgyors ebéd, ha nincs sok időd főzni.