Pontosan milyen bor a Malbec? És melyik étel a legjobb és legfinomabb társa? Mutatjuk!
Óóóó, a Malbec, jó kis emlékek fűződnek hozzá, de most, hogy világnapja van, utánanéztem, hogy pontosan milyen bor is ez? Mélyvörös, szinte szilváskék, kissé füstös bor, a Cabarnet Sauvignon és a Syrah jó alternatívája, és olcsóbb is, de ettől egyáltalán nem ócska bor, sőt!
Franciaországban, az USA-ban és még néhány országban, valamint Argentínában termesztik, de jellemzően argentin borként gondolunk rá. hiszen az argentinok élesztették újra, és emelték a nemesebb szőlőfajták közé, a világ összes Malbec termelésének 75%-át ők adják. Szilvás, gránátalmás, olykor kékáfonyás jegyei mellett a kávét és a csokit, valamit kissé dohányos ízeket is felfedezhetünk benne. A legjobb tulajdonsága, hogy nagyon összetett íze van, de ezzel együtt nem marad sokáig a szájban, ezért umami barát bor, csakúgy, mint a Cabernet Suavignon. Sovány vörös húsokhoz (struccot, valaki?), szagos sajtokhoz, földes ízű gombákhoz, és pl.a római köményhez különösen jól párosítható.
Ezért is ajánlom most egy jó Malbec mellé ezt a kéksajtos, gombás hamburgert, csak, hogy minden egyben legyen.
Kéksajtos, gombás burger savanyított hagymával
Hozzávalók
- 30 dkg darált marha (min 20% zsírtartalmú)
- 5 dkg kéksajt
- 20 dkg csiperke
- 2 zsömle vagy buci
- 1 lilahagyma
- 3 ek vörösborecet
- 1 tk só
- 1 tk cukor
- 1 marék rukola levél
- só, bors
- olaj a sütéshez
Elkészítés
A húsból formázz két pogácsát a lehető legkevesebb gyurmázással, hogy laza maradjon a szerkezete. Tedd hűtőbe, majd készítsd elő a többi hozzávalót. A hagymát szeleteld vékony karikákra vagy félholdakra, az ecetet keverd össze a sóval és a cukorral, majd add hozzá a felszeletelt hagymát, és tedd félre legalább 10 percre. Néha keverd át. A gombát szeleteld fel, és egy serpenyőben hevíts olajat, majd adagonként, hogy egyszerre ne legyen túl sok a serpenyőben, magas lángon pirítsd meg.
Szedd papírtörölközőre, utólag sózd meg, tedd félre, majd ugyanebben a serpenyőben, közepesen magas lángon hevítsd az olajat, hogy meg tudd sütni a húst. Előtte sózd be az egyik oldalát, majd a sós oldalával lefelé helyezd a serpenyőbe, majd sózd meg a felső oldalát is.
Több iskola van: van, aki forgatja, van, aki nem nyúl hozzá addig, míg nem pirult meg eléggé az alsó része, aztán van, aki megfordítja és locsolgatja is a serpenyőben lévő olajjal. A lényeg, hogy süsd kedved szerinti hőfokúra, vagyis döntsd el, mennyire szeretnéd átsütni, és ha kész, tedd ki egy tányérra, hadd pihenjen, míg – még mindig ugyanebben a serpenyőben – minimális olajban megpirítod a zsömléket. Ha ezzel is megvagy, morzsolj kevés sajtot az egyik félzsömlére, halmozz rá egy kevés gombát, néhány levél rukkolát, helyezd rá a húspogácsát, majd szórj rá még egy kevés sajtot, majd szedj rá a lecsöpögtetett savanyított hagymából is. Kész is van a Malbec tökéletes társa, vagyis: tálaláshoz önts magadnak egy pohár Malbecet is!