Hagymaleves
Hozzávalók
- 6 fej hagyma
- 1,5 l alaplé
- 1 ek. liszt
- friss kakukkfű
- petrezselyem
- 2 dl fehérbor
- 20 dkg asiago sajt
- 4 szelet kenyér
- 5 dkg vaj
- olívaolaj
Elkészítés
1. A hagymát félbe, majd félfőre vágjuk, hogy megfőve szálakra essen szét.
2. Olívaolajat és vajat hevítünk egy fazékban, majd hozzátesszük a hagymát, és pirítani kezdjük. Amikor barnára karamellizálódik, hozzáöntjük a fehérbort, és magas hőmérsékleten elforraljuk az alkoholtartalmát.
3. Ezután felöntjük alaplével. Közben kakukkfűből, babérlevélből és petrezselyem szárból ízesítő csokrot készítünk, és a levesalapba dobjuk.
4. Ha van otthon kisebb kerámiaedényünk, amiben a levest tálalhatjuk, akkor a tetejével megegyező méretű kenyérszeleteket vágunk. A tálakba merjük a levest, a tetejére az olívaolajon megpirított kenyérszeleteket, majd reszelt friss asiago sajtot teszünk, és a sütőben rásütjük a sajtot a pirítósra.
5. Ha nincs ilyen hőálló edényünk, akkor kenyeret szeletelünk, olívaolajon megpirítjuk, és rápirítunk egy nagyobb adag reszelt friss asiago sajtot. A hagymalevessel együtt tálaljuk.
Az olaszok sajtokról bővebben itt írtunk.