Az idei utolsó szilvás süti következik: Gyömbéres-fahéjas szilvás pite
Hozzávalók
- A tésztához:
- 30 dkg liszt
- 15 dkg vaj
- 70 ml zsíros tej
- 4 evőkanál cukor
- Csipet só
- 1 db nagyobb tojás
- 1 teáskanál vanília aroma
- 1 nagyobb citrom reszelt héja
- A töltelékhez:
- 700 g szilva
- 200 g cukor
- 1 csapott evőkanál őrőlt fahéj
- 1 teáskanál őrőlt gyömbér
- 10 g zselatin
- 1 csomag vaníliás cukor
Elkészítés
Előbb elkészítjük a pitetésztát: a szobahőmérsékletű vajat felkockázzuk, majd összemorzsoljuk a liszttel. Ezután beletesszük a maradék hozzávalókat is és gyors mozdulatokkal, alaposan összegyúrjuk. Csomagoljuk fóliába és pihentessük hűtőben 1 órát.
Miután pihent, kinyújtjuk, belehelyezzük a piteformába és vakon sütjük (alufóliával kibéleljük és szárazbabot vagy rizst szórunk rá, hogy a tésztánk egyenletesen süljön meg) kb. 15 percet, 180 fokon. 15 perc után levesszük a fóliát és tovább sütjük, amíg a tésztánk szép aranybarna nem lesz.
Közben nekikezdünk a tölteléknek: a cukrot elkezdjük karamelizálni, majd a félbevágott, kimagozott szilvákat megforgatjuk benne. Felöntjük annyi vízzel, hogy éppen ellepje. Adjuk hozzá a fűszereket, ízesítsük. Ne főzzük teljesen puhára, félúton vegyük le a tűzről.
A töltelékünk felét rakjuk turmixgépbe és turmixoljuk teljesen homogén állagúra, majd öntsük vissza a szilvaraguhoz. A zselatint áztassuk annyi hideg vízbe, hogy éppen ellepje. Hagyjuk pár percet állni, míg megduzzad, majd melegítsük csípősre és keverjük hozzá a szilvatöltelékhez.
Az így kapott tölteléket rákanalazzuk a tésztára, végül 3 órára hűtőszekrénybe tesszük. Díszíthetjük aszaltszilvával, mandulával.