Gesztenyével töltött sertésszűz zelleres almapürével
Hozzávalók
- 25 dkg gesztenye
- 1kg sertés szűz
- 2-3 db alma
- tejszín ízlés szerint
- 2-3 dkg vaj
- 1 db gránátalma
- 1db zellergumó
- olívaolaj
- só, bors
- 1 csipet őrölt fahéj
- 2 friss füge
Elkészítés
1. A megtisztított és kockákra vágott zellert és almát sós vízben puhára főzzük.
2. A húst megtisztítjuk a hártyáktól és az inaktól. A két szélét levágjuk, majd egy éles késsel a hús közepébe szúrunk mélyen és megmozgatjuk, hogy legyen hely a tölteléknek. Óvatosan, hogy ne lyukadjon ki a hús. A kést kivesszük és a lyukba becsúsztatjuk egy fakanál nyelét, majd hús klopfolóval megütögetjük.
3. A megtisztított gesztenyét bő vízben puhára főzzük, majd megsózzuk és lepürésítjük, hogy gesztenyemasszát kapjunk. Ezzel töltjük meg a húst.
4. Ezután sózzuk, borsozzuk, majd magas hőfokon egy serpenyőben olívaolajon körbesütjük, hogy kérget kapjon. Hőálló nyelű serpenyőben süssük és úgy tegyük be a sütőbe, ahol 170 fokon 15 percig sütjük.
5. A megpuhult zellert és almát leszűrjük, majd lepürésítjük. Elkeverjük a vajjal, ízesítjük sóval, fahéjjal és egy kevés tejszínnel.
6. Ha a hús megsült, pihentetjük egy kicsit és csak utána szeleteljük fel. A zellerpürével, karamellizált fügével és gránátalmával kínáljuk. Jó étvágyat!