Fűszeres paradicsomszószban sült tojás
Nem, ez most nem shakshuka, vagyis izraeli lecsó, hanem még egy annál is egyszerűbb étel. Viszont amennyire egyszerű, annyira addiktív: csak leülsz a serpenyő mellé egy-két szelet jófajta kenyérrel, és eszed, eszed, eszed egészen addig, amíg el nem fogy az utolsó falatig. Hideg napokon esik a legjobban.
Hozzávalók
2 nagy vagy 4 kisebb adaghoz- 1 evőkanál olívaolaj
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 nagy csipet római kömény
- 40 dkg passzírozott paradicsom
- só, őrölt fekete bors
- 1 teáskanál füstölt fűszerpaprika
- 4 ág kakukkfű lecsipkedett levelei
- 4 tojás
- aprított petrezselyemzöld a díszítéshez
Elkészítés
Egy serpenyőben felhevítjük az olajat, majd a megtisztított, felaprított vöröshagymát sütni kezdjük rajta. Hozzáadjuk a megpucolt, lereszelt fokhagymát, majd a római köményt. Kicsit sütjük együtt, majd felöntjük a paradicsommal. Jöhetnek a fűszerek: sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a paprikát és a kakukkfüvet. Lassú tűzön, kevergetve addig sütjük, amíg a vöröshagyma teljesen megpuhul.
A paradicsomba fakanállal mélyedéseket készítünk. A tojásokat egyesével felverjük, óvatosan a mélyedésekbe csúsztatjuk. A sárgájákat finoman megsózzuk. Lefedjük a serpenyőt, majd addig sütjük még az ételt, amíg a tojásfehérje megszilárdul (de a sárgája még krémes marad).
Aprított petrezselyemmel megszórjuk, rögtön tálaljuk.