Francia reggeli: a croque monsieur
Adásban volt: 2013. June 4.
A recepthez tartozó videó
A világ egyik legnépszerűbb szendvicse kis odafigyeléssel és gazdag ízekkel. Egyéb változatai is ismertek, akár hallal, tükörtojással, most a klasszikust mutatjuk.
2016. June 15.
Hozzávalók
4 adag- 8 szelet kenyér (lehetőleg parasztkenyér)
- 8 szelet főtt sonka
- 16 dkg reszelt Gruyére sajt (vagy más kemény, markáns ízű sajt, esetleg juhsajt)
- A besamelmártáshoz:
- 1 evőkanál vaj
- 1 púpozott evőkanál liszt
- 1 dl tej
- csipetnyi frissen reszelt szerecsendió
- só
- bors
Elkészítés
Először elkészítjük a besamelt: a vajat közepes lángon megolvasztjuk, amikor habzik, hozzáadjuk a lisztet, és kevergetjük, úgy, hogy ne barnuljon meg.
A meleg tejet lassan hozzáöntjük, és állandó keverés mellett addig főzzük, amíg be nem sűrűsödik. Sóval, borssal és szerecsendióval ízesítjük.
A kenyérszeletek egyik felét megkenjük a besamellel, ezt megszórjuk a reszelt sajttal. Egy szelet sonkát helyezünk rá, és ezt is megszórjuk a reszelt sajttal.
Befedjük a másik szelet kenyérrel, tetejére ismét kevés besamelt és sajtot teszünk. Grillben pár perc alatt megsütjük.
Megosztom barátaimmal