Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
A másnaposság csodagyógyszerét sokan próbálták már megtalálni, de az erős fejfájás-csillapító, sok víz és alvás alkalmazásánál maguk a csacska macskajajos lumpolók ritkán lépnek tovább.

Pokoli szendvics

A másnaposság csodagyógyszerét sokan próbálták már megtalálni, de az erős fejfájás-csillapító, sok víz és alvás alkalmazásánál maguk a csacska macskajajos lumpolók ritkán lépnek tovább.
2013. September 15.

A Cheshire megyei Latchford városkában szendvicsbárt üzemeltető Simon Nash azért nem adja fel a próbálkozást: a múlt éjszakát megbánó vendégeinek kínálja a világ legerősebb szendóját.

Nash szándéka szerint a Trinidad Scorpion és a Bhut Jolokia, a világ két legcsípősebb csilipaprikája adná a kijózanító lökést a Flaming Hell becenevű steak-szendvicsben, amelynek csípősségi értéke a Scoville skálán 2,3 millió, vagyis egy mezei Tabasco szósz négyszázszorosa, és kenterbe veri a készenléti rendőrök által használt spray erejét. Nem csoda, hogy a pultra nagybetűkkel irták ki: “Vigyázat, védőkesztyű használata kötelező!”

Maga a szendvics saját készítésű óriás zsömlébe töltött steak, hagymával, jalapeno paprikával, és csilis cheddar sajttal kombinálva. Latchford másnapos vagányai csak kerülgetik a lángoló szendvicset, miután a tulaj nagylelkűen felajánlotta, hogy az első vendég, aki tíz perc alatt ott helyben, nyílt színen betolja a szendót és életben marad, egy hétre a vendége lesz, annyit ehet, amennyit nem szégyell.

Milliók a csípős skálánchili_4

Wilbur Scoville amerikai gyógyszerészkutató nyomán a csípősség erejét ma világszerte mérik és számokban fejezik ki. Merthogy a “kicsit mintha csípne” és az elliluló fejű szótlan élmény között sok millió SHU (Scoville Heat Unit) különbség van.

Amikor száz éve kitalálta az erős, csípős íz mérését, a patikus még csak a szintén róla elnevezett organoleptikus tesztet tudta egzakt módszerként bevetni, de ma már nagypontosságú kromatográffal mérik biztonságosan az egyes anyagokban található kapszaicin (C18H27NO3, alias 8-metil-N-vanillil-6-nonénamid, egy fenolos alkaloida) tömegegységnyi mennyiségét.

chili_3Fegyvernek minősülő

Száz évvel ezelőtt sem kellett kirohanni és jeges joghurttal hűteni a száját a Scoville organoleptikus tesztet végző személynek, ugyanis vízzel és cukorral hígított alkoholos kivonat ízlelésével rangsorolták a kérdéses anyagokat. A kapott érték azt jelezte, hogy hányszoros hígításban nem érezhető már egyáltalán a csípősség. Így nyer értelmet a szendvics 2,3 milliós SHU értéke. Maga a tömény kapszaicin 16 millió SHU erősségű, míg a gyömbér csípősségét adó gingerol csak hatvanezer. A kapszaicinnél háromszázharmincszor csípősebb tinyatoxin már az idegméreg kategóriájába tartozik, és érdekes módon, a paprikához hasonlóan, ez is a vanilloid receptorokon keresztül hat az érzékszerveinkre.

Kevés paprika haladja meg az egymillió SHU értéket, ezek egyike az Észak-Indiában termelt Bhut Jolokia. Csak összehasonlításként: a mi szeretett fűszerpaprikánk öt-hatezer SHU erősséggel bír.

 
Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!