Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
A helyi termékek vásárlásával támogatjuk a helyi termelőket, a kisebb szállítási távolság jelentősen csökkenti az élelmiszerek ökológiai lábnyomát, nem utolsó sorban pedig frissebb zöldséghez, gyümölcshöz juthatunk hozzá. De mi van, ha nincs a közelünkben termelői piac vagy nincs időnk napközben piacra rohangálni? Erre nyújt megoldást a zöldségkosár rendszer.

Tiszta kosaras

A helyi termékek vásárlásával támogatjuk a helyi termelőket, a kisebb szállítási távolság jelentősen csökkenti az élelmiszerek ökológiai lábnyomát, nem utolsó sorban pedig frissebb zöldséghez, gyümölcshöz juthatunk hozzá. De mi van, ha nincs a közelünkben termelői piac vagy nincs időnk napközben piacra rohangálni? Erre nyújt megoldást a zöldségkosár rendszer.
2013. September 13.

A zöldségkosár vagy zöldségdoboz rendszert Franciaországban találták fel. Az úgy nevezett AMAP-mozgalom (Szövetség a Kistermelői Mezőgazdaság Fenntartásáért) lényege, hogy a vásárlók közvetlenül a termelőtől vásárolják meg a termékeket. A kosárrendszer azonban számos speciális szabályt is magában hordoz. Így a fogyasztók vállalják, hogy az adott termelőtől vásárolnak fél évig, míg a termelő vállalja, hogy bio módszerekkel termel és fél éven át ellátja tagjait zöldségekkel. Ez a vállalás azonban nem azt jelenti, hogy bármilyen zöldséget megvásárolhatunk, csupán annyit, hogy minden héten elvihetünk egy kosár zöldséget. 

Mi kerül bele?

Az AMAP-mozgalom atyjának tekinthető Benoit Hertz azért vágott bele a rendszer kidolgozásába, hogy a gazdák újból visszanyerjék befolyásukat, amelyet elvesztettek a nagykereskedelmi rendszerekben. De milyen indíttatásra vág bele ebbe az itthon még úttörő vállalkozásba egy magyar gazda? Erről kérdeztük Lendvai Tibort, aki eredeti foglalkozását tekintve méhész, jelenleg pedig egy önellátó ökofalu létrehozásán fáradozik. „Három-négy évvel ezelőtt kezdtünk el arról gondolkodni, hogy milyen jó lenne egy önellátó közösség, hogy tudjuk, lássuk, hogy mit eszünk meg. A terv ebben az évben vált valóra, az idei év a próba éve. A vegyszermentesen termesztett növények mellett állatokat is tartunk, és bár több család dolgozik együtt, minket is meglepett, hogy az ételek előállítása mennyire idő- és munkaigényes. Kétségtelen, hogy széles palettával dolgozunk, a zöldségek és húsok mellett (amelyeket füstöléssel tartósítunk), továbbra is méhészkedek és lekvárokat, savanyúságokat is készítünk. Ugyanakkor nagy öröm, hogy mindig friss, idényjellegű termékeket ehetünk, amelyek előállítása során nem terheljük a szükségesnél nagyobb mértékben a Földet, amely célkitűzés akkor fog teljessé válni, ha az energiafelhasználásunkat is sikerül újrahasznosítható forrásokból, önellátó módon megoldanunk.”

Hogy kezdjük?

Az AMAP-nak itthon is vannak követői, azonban számtalan különbség lehetséges a termelők által létrehozott vásárlói csoportok között. Van, ahol az eredeti gondolatnak megfelelően előre kell kifizetni a féléves adagot, van, ahol kötelezettségek nélkül rendelhetünk, sőt akár magunk állíthatjuk össze a kosarunk tartalmát, bár ebben az esetben is csak az éppen termő zöldségek közül válogathatunk. A szállítás tekintetében is több variációval dolgoznak a termelők. Elmehetünk a zöldségekért (így azt is láthatjuk, hol terem), de vannak akik vállalnak házhoz szállítást, vagy legalább egy átvevőpontig elviszik a rendelt árut. Ha valaki szeretné kipróbálni a különböző típusú kosárrendszereket, akkor erre induljon: evkerek.blogspot.hu, www.budapest.zoldsegkosar.hu, vagy www.szeged.zoldsegkosar.hu.

 

Galéria

Hiányzó mellékletHiányzó mellékletHiányzó melléklet
Megosztom barátaimmal

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!