Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Napi fél kiló? Nem lehetetlen!

Végre valami, amiből napi fél kiló az ajánlott! Kezdjünk minden étkezéshez adagolni belőle és nem marad el az eredmény. Régi ismerősőkről lesz szó: zöldség és gyümölcs.
2014. március 1.

A jelenleg érvényes táplálkozási ajánlás szerint napi minimum fél kilogramm gyümölcsöt és zöldséget ajánlott fogyasztani, a magyar lakosság ezzel szemben átlagosan évente fejenként 47,8 kg zöldséget és 37,1 kg gyümölcsöt fogyaszt, és a kettő együtt sem éri el a 25 dkg-ot (Forrás: MDOSZ Táplálkozási Akadémia). A napi fél kilogrammnyi mennyiség első pillanatra soknak tűnhet, de ha minden étkezéskor eszünk zöldséget vagy gyümölcsöt, könnyen be tudjuk tartani az ajánlást. Reggelihez, vacsorához fogyasszunk friss, szezonális kerti veteményeket – zöldsalátát, paradicsomot, paprikát, retket, uborkát. Szendvicsre is tehetünk friss zöldet, de percek alatt készíthetünk egy kis adag salátát is, ha a különféle olajos, citromos, mustáros, zöldfűszeres, vagy akár mézes, pikáns dresszingeket előre elkészítjük és a hűtőben tartjuk. A saláták egyébként kiváló apropót adnak arra, hogy étrendünket a len- és tökmag, vagy a repce egészséges növényi olajaival, zöldfűszerekkel és olajos magvakkal – napraforgóval, szezámmal – egészítsük ki. A tízórai, az uzsonna és a nassolás is étkezésnek számít – az egészségtelen szénhidrátokat kiválthatjuk gyümölccsel, vagy falatnyi darabokra vágott zöldségekkel. A zellerszár és a répa kiváló ropogtatnivaló a mártogatósokhoz.

Csak jót tesz

A gyümölcsök és zöldségek hatékonyan védenek a krónikus szív- és érrendszeri betegségek elkerülésében, de magas antioxidáns tartalmuk miatt a daganatos betegségek prevenciójában is kiemelt szerepük van. Mérsékelt energia-, zsír-, és szénhidráttartalmuk segíti a megfelelő napi energiabeviteli érték, az ideális testsúly elérését és fenntartását. Legfontosabb beltartalmi értékük a magas C-, B1-, B2-, K-vitamin és folsav tartalom, a bennük lévő ásványi anyagok – kálium, magnézium – és antioxidánok (E-vitamin, karotinoidok, flavonoidok). Az élelmi rostok segítik emésztőrendszerünk megfelelő működését, a zsírok és a koleszterin felszívódásának gátlásán keresztül a szív- és érrendszeri betegségek megelőzését.

 

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Lila káposzta saláta kéksajttal és körtével

Lila káposzta saláta kéksajttal és körtével

Káposztasaláta, ami bármilyen ételnek méltó kísérője lehet. Készítsünk mellé egészben sült szűzpecsenyét!

Csípős sárgarépasaláta

Villámgyors, csípős saláta és már kész is van a tízórai/uzsonna.
Cézár saláta

Cézár saláta

A világ egyik legismertebb salátája a Cézár, amit sajnos csak kevés helyen készítenek az eredeti recept szerint, pedig úgy az igazi, ha szardellával készül.

Napi ajánlatunk

Top videók

Kókuszos tejberizs

Egyszerű, melengető desszert hűvös napokra.

Baconbe tekert burgonya őszi salátával

Fetás sütőtöksaláta dobja fel a sült burgonyát.

Füstölt sajtos krumplipüréfasírt

Maradék krumplipüré hasznosítására is tökéletes!