Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Bár a finomítás során sok ásványi anyagtól megszabadítják, a só nemcsak a legalapvetőbb fűszer, de a szervezet számára nélkülözhetetlen ásványi anyag is. Míg régen csak a konyhasót ismertük, mára színesebb és ízesebb is a hozzáférhető választék.

Mit szórsz? - Kalandok a só körül

Bár a finomítás során sok ásványi anyagtól megszabadítják, a só nemcsak a legalapvetőbb fűszer, de a szervezet számára nélkülözhetetlen ásványi anyag is. Míg régen csak a konyhasót ismertük, mára színesebb és ízesebb is a hozzáférhető választék.
2014. August 10.

Három különböző fajtáját különböztethetjük meg a kitermelés helye szerint, a kősó és tengeri só mellett, sós forrásvizekből is előállítanak lepárlással úgynevezett szalinasót. Van finomított és finomítatlan, jódozott, füstölt és fűszeres só is.

Mindenki ismeri

só_3A kősó kinézetre talán a legkevésbé kifinomult fajta, sóbányákban termelik, őrlés után szitálják. Ásványi anyagokat és nyomelemeket is tartalmaz, ezért nem igazán fehér, de a konyhasónál mindenképp egészségesebb. A kősó a konyhasó egyik alapanyaga, amit természetesen már finomítással állítanak elő. Szemcséje apró és hófehér, amihez gyakran tapadást gátló adalék anyagokat is kevernek. Sóbányákból persze nem csak a tömegméretekben gyártott konyhasó alapanyaga kerül elő, de néhány különlegesebb fajta is. Például a Himalája só, ami nagy szemű, szinte átlátszó kristályokból áll, vas-oxid tartalma miatt kissé rózsaszínes. A királyok sójának tekintik, mert ásványi anyag és nyomelem tartalma könnyen felszívódó, ezért rendkívül egészséges. A  Közép-Indiában bányászott fekete só, amit csak őrölnek, füstös, tojásra emlékeztető és szürkés-rózsaszínes árnyalatát szintén gazdag ásványi anyag tartalmának köszönheti. A kóser só szintén sóbányákból származik, nagy szemcséjű, ugyanakkor könnyen oldódó sófajta, különösen alkalmas tartósításra.

Lepárolt virág

só_5A természetes úton elpárologtatott tengervíz után marad hátra a tengeri só, rengeteg ásványi anyagban és jódban gazdagon. Persze itt is találunk nevezetes fajtákat, a Fleur de Sel az egyik legismertebb, legdrágább francia sóvirág, amit természetes úton, lepárlással állítanak elő. A Sel Gris Normandia és Bretagne aranya, szürkés színéről és durvább szemcséiről ismerszik meg. A franciák örök riválisának, az angoloknak is megvan a maga legendás sója, a Maldon, amit kétszáz éve termelnek ki, tehát Viktória királynő is bizonyosan élvezhette. A történelmi távlatokból érkező, szilánkos sópelyhekből álló fehér anyag füstölt változata is népszerű. Hawaii szigetéről származik az Alae só, amit a helybeliek évszázadok óta ismernek, barnás-vöröses színét a vulkáni kőzetek hatására nyerte el, a helyi ételek elengedhetetlen ízesítője. Ha tehetjük, kísérletezzünk, csak a tapasztalat mutatja meg, melyik és mitől lesz életünk sója.

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Dupla fokhagymás zöldborsós brassói

Dupla fokhagymás zöldborsós brassói

Brassói apró pecsenye sok fokhagymával és zöldborsóval.
Grillezett tarja, sóban sült krumplival

Grillezett tarja, sóban sült krumplival

Grillezett tarja. Ebben a szezonban próbáljuk ki a verhetetlen sóban sült burgonyával!
A cukor helyettesei

A cukor helyettesei

Újabb és újabb részben természetes, részben mesterséges édesítőszerek kerülnek a piacra és toborozzák híveiket. A tapasztalatok szerint mire megtaláljuk a nekünk megfelelő cukorhelyettesítőt, addig jó párat kipróbálunk. Eligazítás jön.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!