Fehérboros kékkagyló fűszervajas bagettel
Hozzávalók
2 személyre- A fűszeres vajhoz:
- 3 gerezd fokhagyma
- 25 dkg vaj
- 1 nagy csokor friss petrezselyem
- A kagylóhoz:
- 1 kg tisztított friss kékkagyló
- 1 ek extra szűz olívaolaj
- 1 gerezd fokhagyma
- 5 dkg vaj
- 1 db sonkahagyma
- 2 dl fehérbor
- friss kakukkfű
- 2-3 babérlevél
- friss petrezselyem
- 1 friss bagett
Elkészítés
1. A fokhagymát megpucoljuk, a petrezselyemmel és a vajjal az aprítógépbe tesszük és pürésítjük. Ezután fóliába tekerjük, rudat formálunk belőle, majd betesszük a hűtőbe pihenni.
2. Ha a vaj megdermedt, felkarikázzuk, a bagetteket 2-3 centinként bevágjuk, közé tesszük a fűszervajat és sütőben 200 fokon 10 percig sütjük, amíg a fűszervaj megolvad.
3. A kagylóhoz egy lábasban olívaolajon és a vajon megdinszteljük a kockákra vágott sonkahagymát és a fokhagymát. Ezután hozzáadjuk a friss kakukkfüvet, a babérlevelet és a petrezselymet. Felöntjük fehérborral és addig főzzük, míg az alkohol elpárolog és besűrűsödik. Közvetlenül tálalás előtt tegyük csak bele kagylót, mert 3 perc főzés elég neki. Friss petrezselyemmel tálaljuk. Jó étvágyat!