Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: Czabán Máté

Ez az Ízes élet egyik kedvenc kakaós-fahéjas csiga receptje

A régi és az új klasszikus találkozása
2017. January 28.

Kakaóscsiga. Egy szó, amely mindannyiunkban gyermekkori emléket idéz.

Hiszen hogyan is feledhetném el, mikor reggelente közértbe mentünk a mamával Csillaghegyen, ahol felnőttem, és a Hunyadi utcai kisboltban, „Princz Ági néniéknél” frissen, ropogósan forrón került elő a csokoládékrémes péksütemény, édes-fahéjas illattal megajándékozva még azokat is, akik a szomszéd autószerelőhöz, Mikihez jöttek egy gyors karburátor cserére (akármit jelentsen is az).

A csigusz ugyanakkor trendi #foodporn fogás is az Instán: a dán fahéjas csiga például manapság olyan népszerű a közösségi médiában, hogy még Melania és Donald Trump publikus veszekedései is eltörpülnek mellette. Nem csoda, hogy amikor a Kristóf konyhája food truck megnyitó vacsija kapcsán „otthonról haza”, Tel Avivból Budapestre látogattam, azon nyomban megkívántam, és bár a workshopok, főzőkurzusok és brunch-ok mellett aludni is alig volt időm, természetesen a baráti találkozókon sem bírtam ki sütés-főzés nélkül.

Ebben a receptben a régi és új klasszikus találkozik: a kakaós-csokis krémet jókora adag fahéjjel fűszereztem, a tészta pedig – az egyszerűség és a gyorsaság – kedvéért szimpla bolti leveles tészta, természetesen tojás és tejmentes változat.

Hozzávalók

8 db csigához
  • 1 csomag vegán leveles tészta (pl. Lidl)
  • 1 tábla tejmentes étcsokoládé (pl. Boci)
  • 1 dl növényi tej
  • 2 csapott kiskanálnyi őrölt fahéj
  • 1 narancs lereszelt héja
  • A krémhez:
  • 1 konzerv kókuszkrém
  • 1 evőkanál juharszirup
  • 1 csipet fahéj
  • 2-3 csipet kakaópor

Elkészítés

A sütőt előmelegítem 190 fokra, majd összeállítom a csokikrémet és a vegán „tejszínhabot”.

A csokit felolvasztom – aki a vízgőzős verzióra esküszik, áldásom rá, de én inkább csak úgy ádáz figyelemmel óvom, nehogy leégjen, és simán csak lábosban olvasztom. Ha nagyon sűrűsödik, apránként beleöntöm a tejet is, és homogén masszává keverem – titkos tipp: igazán tükörfényes lesz egy kanálka kókuszzsírtól.

A tésztát kiterítem – mindezt úgy, hogy a sütőpapíron hagyom, amelyre fel volt hengergetve a csomagban. Alaposan megkenceficézem a csokival, egészen a csücskökig és szélekig, majd ráreszelem a narancshéjat, de ezen a ponton egyébként a halvától a szeletelt manduláig sokféle izgi finomság belekerülhet.

Most jön az attrakcióóó! A grátisz-sütőpapír segítségével szorosan feltekerem a tésztát, a téglalap hosszabbik oldalán, így több kisebb csigát kapok majd, nem pedig néhány nagyobbacskát. A tésztakígyót két darabra osztom, egymás mellé teszem őket, majd 4 egyenlő csigára nyesem.

A sütőpapír felszabadult – a tepsibe helyezem, egymás mellé sorakoztatom a csigiket, de úgy, hogy legyen helyük nőni-nődögélni odabenn a katlanban. Mintegy 20-25 perc alatt piros-ropogósra sütöm őket, és nem rémülök meg, ha a közepük felemelkedik, mint a vulkán – azt a kis csoki-csúcsot lesz a legfinomabb-legkrémesebb kiharapni a közepéből.

Amíg kihűl, a kókuszkrém konzerv tetején felgyülemlett, sűrű, krémes masszát kikanalazom (a folyósabb részt pedig elrakom későbbre, szuper lesz később egy curryhez), és kikeverem a juharsziruppal, kakaóval, és fahéjjal.

A sütés utolsó 3 percében kicsit megkenegetem vele a csigákat – pont olyan lesz, mint mikor tojássárgájával kenegetnek meg egy süteményt, fényes, és aranybarna. Ám a krém java részét egyszerűen csak félreteszem – ebbe fogom tunkolni ugyanis az illatozó, ízes mini-péksütiket.

 

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Állítólag ez bolygónk egyik kedvenc fogása

Állítólag ez bolygónk egyik kedvenc fogása

Talán nem véletlen, hiszen egy valódi íz, illat és boldogságbomba!
Tormás-almás céklakrém naranccsal megbolondítva

Tormás-almás céklakrém naranccsal megbolondítva

"A cékla az valami egészen csodálatos dolog.."

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!