Egyben sült fasírt zöldségekkel
Praktikus és finom. Utóbbit szerintem nem kell magyaráznom, előbbin pedig a sokrétűségét értem. Dobj mellé egy gyors köretet, és máris kész a laktató fogás, de ha főzelék lesz ebédre, a feltéted is megoldott.
Hozzávalók
4 személyre- 80 dkg darált hús (sertés vagy sertés-marha)
- 1 nagy tojás
- só, őrölt fekete bors
- 5 púpozott evőkanál zabpehely
- 1 evőkanál olívaolaj
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 20 dkg sárgarépa
- 10 dkg bébispenót
Elkészítés
A húst keverőtálba tesszük, hozzáadjuk a tojást, sózzuk, borsozzuk, belekeverjük a zabpelyhet. Összedogozzuk.
Egy serpenyőben felhevítjük az olajat. Rátesszük a megpucolt, finomra aprított vöröshagymát, dinsztelni kezdjük rajta. Hozzáreszeljük a szintén megpucolt fokhagymát. A répát megtisztítjuk, vékony karikára (vagy kis kockákra) vágjuk. 5-6 percet sütjük a serpenyőben alacsony lángon, majd hozzászórjuk a megmosott, leszárított spenótleveleket. Még egy percet sütjük, amíg a levelek összeesnek.
Egy őzgerincformát kibélelünk folpakkal. A húsos massza felét belesimítjuk, elmélyítjük a közepét, azaz csinálunk egy „árkot”, belesimítjuk a zöldséges tölteléket. Befedjük a hús másik felével, lenyomkodjuk, lefedjük alufóliával.
180 °C-os sütőben 45 percet sütjük. Ezután levesszük a hús tetejéről az alufóliát, és újabb 10 perc sütés következik. Végül a fasírtot sütőpapírral bélelt tepsire borítjuk óvatosan, majd a tetejét is szép ropogósra sütjük. Kis hűlés után szeleteljük fel.