Egy szuper jó nyári tészta recept, amely lehet húsos, vega de akár vegán is!
Nehéz a sorsa a vegáknak, ha húsevőkhöz hívják őket vendégségbe. Valahogy én is leblokkolok, egyszerűen maga a cimke, hogy vegetáriánus, korlátozza a képzelőerőmet, miközben nap, mint nap számtalan húsmentes étel kerül ki a kezeim közül. Ha nálunk valaki vega ételre vágyik, sok minden közül választhat, rizottók, közel-keleti ételek hada, és persze tészták is sorakoznak a repertoátomban. A rántott sajtot száműztem, és tudom, hogy a tészták közhelyesek, de mégis, a variációs lehetőségek végtelenek, a vega mellett megfér a hússal kiegészített változat, sőt, akár a vegán elkészítési mód is, ezért sokszor főzök ilyet is.
Mutatok egy pont ilyen tésztát, ami eredendően vegetariánus, de egy mozdulattal lehet vegán is. A mozdulat ugyanis tényleg az: a sajt a tetején. És persze ha vegán tésztaételt szeretnénk, akkor mellőzzük a tojásos tésztát is. Egyébként ez a krémes, szószos étel mindennemű tejszín, vagy tejtermék nélkül lesz ilyen, mondom is a receptet!
Hozzávalók
- 2 ek olívaolaj
- 1 kis vöröshagyma apróra vágva
- 2 nagy cső kukorica, kb. 25 dkg kukorica
- só, bors
- 4 újhagyma megtisztítva
- ½ kg friss vagy száraztészta, tagliatelle, spagetti, stb.
- parmezán a tálaláshoz
Elkészítés
1 ek olajat hevíts egy serpenyőben, majd dobd rá a hagymát és párold 3-4 percig, míg puha lesz. Add hozzá a kukorica nagy részét – kb. 5 dkg-ot tegyél félre – , és 4 ek vizet is. Párold, míg a kukorica is megpuhul, majd tedd turmixba, sózd, borsozd, és turmixold teljesen simára.
Tegyél fel sós vizet forrni, majd kezdd el főzni a tésztát.
A forró serpenyőben, további olaj hozzáadása nélkül pirítsd körbe a megtisztított újhagymákat. Akkor lesz igazán ízes, ha helyenként rendesen meg is ég, úgyhogy csak bátran. Ha kész, aprítsd fel, és a maradék olajon tedd vissza a serpenyőbe a félretett kuoricával együtt. Ha átmelegedett, add hozzá a kukoricakrémet, és főzd kb 2 percig. Adj hozzá a tészta főzőlevéből kb. 5-6 evőkanálnyit, majd a leszűrt tésztát is, sózd, borsozd, ha szükséges, alaposan keverd össze, és tálald parmezánnal vagy anélkül a tetején.