Egg Benedict
Hozzávalók
- 20 dkg prosciutto
- 4 db tojás
- 1 tk. ecet
- 1 ek. vaj
- só, bors
- Angol muffinhoz:
- 30 dkg finomliszt
- 1 ek. cukor
- 1 tk. só
- 2 tk. élesztő
- 1 ek. vaj
- 1,5 dl tej
- 2 ek. kukoricaliszt
- Hollandi mártáshoz:
- 2 db tojássárgája
- 1 db citrom
- 2 ek. víz
- 12 dkg vaj
Elkészítés
1. Az angol muffinhoz a kukoricalisztet, a cukrot, a vajat, az élesztőt, a tejet és a lisztet dagasztógéppel vagy kézzel összedolgozzuk.
2. A tésztát kisujjnyi vastagságúra nyújtjuk, és 5-6 cm átmérőjű pohár vagy pogácsaszaggató segítségével kiszaggatjuk.
3. A muffinokat 160 fokon 20 perc alatt megsütjük.
4. A hollandi mártáshoz egy hőálló edényt vízgőz fölé helyezünk, és a tojások sárgáját fehérborecettel és citromlével kikeverjük benne.
5. Egy másik edényben vajat olvasztunk.
6. A hollandi mártás alapját levesszük a tűzről, és nagyon lassan adagolva kézi habverővel kevergetve hozzákeverjük az olvasztott, de kicsit visszahűtött vajat. Melegen tartva félretesszük.
7. A bugyantott tojáshoz nagyobb edényben ecetes vizet forralunk, majd a lángot visszavéve a már nem zubogó vízben örvényt kavarunk, és egyenként beleütjük a tojásokat, majd 4 percig főzzük. A buggyantott tojás akkor tökéletes, ha a fehérje úgy szilárdul meg, hogy teljesen körbeveszi a sárgáját, ami folyós állagú marad.
8. A sonkát egy kevés olajon megsütjük, majd a kisült zsírban az elkészült muffinokat megpirítjuk.
9. Tálaláskor a muffinokat kettévágjuk, ráhelyezzük a sonkát, a buggyantott tojást, majd ráöntjük a sűrű hollandi mártást. Rukkolával díszíthetjük.