Édesburgonyás pite
Hozzávalók
22 cm-es formához- 40 dkg édesburgonya
- 15 dkg zabpehelyliszt
- 5 dkg kókuszolaj
- 5 dkg natúr joghurt
- 10 dkg eritrit
- 1 db tojás
- 1 evőkanál vanília aroma
- 1 evőkanál fahéj
- 1 evőkanál mézeskalács fűszerkeverék
- 3 db tojásfehérje
- 3 dkg porrá őrölt eritrit
Elkészítés
A sütőt előmelegítjük 200°C-ra. Az édesburgonyákat alaposan megmossuk, majd héjastól az előmelegített sütőbe tesszük és 40 perc alatt teljesen puhára sütjük.
A pitetésztához összemorzsoljuk a zablisztet a kókuszolajjal és 5 dkg eritrittel, végül hozzáadjuk a natúr joghurtot is és tésztává gyúrjuk. Egy kókuszolajjal kikent piteformába vagy kapcsos tortaformába nyomkodjuk a tésztát úgy, hogy egy kb. 3-4 cm-es pereme legyen a pitének.
A sütő hőfokát mérsékeljük 180°C-ra.
A kihűlt édesburgonyákról könnyedén lehúzzuk a héját, majd villával pépesítjük. Összekeverjük a tojással, 5 dkg eritrittel, a vanília aromával, a fahéjjal és a mézeskalács fűszerekkel. Ezt a masszát kanalazzuk a pitetésztába, majd az előmelegített sütőbe tesszük 35 percre.
Az idő letelte előtt pár perccel kemény habbá verjük a tojásfehérjéket, majd óvatosan hozzáadjuk a porrá őrölt eritritet. Kivesszük a sütőből a pitét, egyenletesen eloszlatjuk a tetején a habot, majd visszatesszük további 2-3 percre, amíg szépen megbarnul a tojásréteg.