Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Édesburgonyás lencsesaláta fűszeres tilápiával

Egy saláta is lehet laktató és tápanyagdús! Tálald sült hal vagy grillezett csirkemell mellé!
2021. november 29.

Az év ezen szakában természetes módon vágyunk a laktatóbb fogásokra, de csak ezért nem kell lemondanunk az egészséges ételekről. Érdemes viszont ilyenkor a jól megszokott, friss kerti zöldségekből álló salátákat tápanyagdúsabb verziókra cserélni, és azt tálalni a fehérjében gazdag grillezett csirkemell vagy épp a sült hal mellé. 

Hozzávalók

2 adaghoz
  • 10 dkg barna lencse
  • 2 ek adalékanyagmentes ételízesítő
  • 20 dkg édesburgonya
  • 15 dkg kelbimbó
  • 4 ek olívaolaj
  • 2 db tilápiafilé
  • himalája só
  • őrölt fekete bors
  • ½ ek fokhagymapor
  • 1 ek Provance fűszerkeverék (rozmaring, bazsalikom, borsikafű, kakukkfű, tárkony)
  • 2 szál friss petrezselyem
  • 5 dkg feta sajt
  • 3 ek balzsamecet
  • 1 db citromkarika

Elkészítés

 

Ha száraz lencsét használunk, akkor átválogatjuk, majd kb. 8 órára hideg vízbe áztatjuk, hogy lerövidüljön a főzési idő. Ezt követően kb. 15-20 perc alatt bő vízben puhára főzzük az ételízesítővel. 

A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra.

Az édesburgonyát meghámozzuk és felkockázzuk. A kelbimbó végét levágjuk, külső leveleit leszedjük, majd kettévágjuk. Az édesburgonyát és a kelbimbót összekeverjük 2 evőkanál olívaolajjal, majd sütőpapírral bélel tepsibe öntjük, és az előmelegített sütőben 20 percig sütjük. 

A tilápiafilékről papírtörlővel leitatjuk a felesleges nedvességet, majd mindkét oldalukat megszórjuk himalája sóval, őrölt fekete borssal, fokhagymaporral és Provance fűszerkeverékkel. Egy serpenyőben olívaolajat hevítünk, majd közepes lángon megsütjük a filék mindkét oldalát, oldalanként kb. 3-4 perc alatt.

A salátához összekeverjük a puhára főtt lencsét a sült édesburgonyával és kelbimbóval, frissen aprított petrezselyemmel, morzsolt feta sajttal, balzsamecettel és egy kevés sóval.

A saláta mellé tálaljuk a frissen sült fűszeres halat egy fél citromkarikával díszítve.

 

Ez is érdekelhet: 

Tilápia vadrizzsel és grillezett spárgával

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Pudingos-körtés pite

Pudingos-körtés pite

Cukormentes pite a szezon egyik kedvenc gyümölcsével.
Sütőtökös smoothie-tál

Sütőtökös smoothie-tál

Igen, a smoothie-tálba is mehet a sütőtök! Laktató és őszies lesz, tegyél egy próbát!
Parmezános csirkegolyó paradicsomszószban

Parmezános csirkegolyó paradicsomszószban

Darált csirkehúsból, zöldfűszerekkel készítve.

Napi ajánlatunk

Top videók

Tojásos burgonya

Egyszerű, laktató fogás, ami mellé elég salátát, savanyúságot tálalnod.

Halas melegszendvics

A megszokott tonhalkonzerv helyett ezúttal tengeri halfiléből.

Olívás-fetás csirke

Villámgyors ebéd, ha nincs sok időd főzni.