Édesburgonyás lencsesaláta fűszeres tilápiával
Az év ezen szakában természetes módon vágyunk a laktatóbb fogásokra, de csak ezért nem kell lemondanunk az egészséges ételekről. Érdemes viszont ilyenkor a jól megszokott, friss kerti zöldségekből álló salátákat tápanyagdúsabb verziókra cserélni, és azt tálalni a fehérjében gazdag grillezett csirkemell vagy épp a sült hal mellé.
Hozzávalók
2 adaghoz- 10 dkg barna lencse
- 2 ek adalékanyagmentes ételízesítő
- 20 dkg édesburgonya
- 15 dkg kelbimbó
- 4 ek olívaolaj
- 2 db tilápiafilé
- himalája só
- őrölt fekete bors
- ½ ek fokhagymapor
- 1 ek Provance fűszerkeverék (rozmaring, bazsalikom, borsikafű, kakukkfű, tárkony)
- 2 szál friss petrezselyem
- 5 dkg feta sajt
- 3 ek balzsamecet
- 1 db citromkarika
Elkészítés
Ha száraz lencsét használunk, akkor átválogatjuk, majd kb. 8 órára hideg vízbe áztatjuk, hogy lerövidüljön a főzési idő. Ezt követően kb. 15-20 perc alatt bő vízben puhára főzzük az ételízesítővel.
A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra.
Az édesburgonyát meghámozzuk és felkockázzuk. A kelbimbó végét levágjuk, külső leveleit leszedjük, majd kettévágjuk. Az édesburgonyát és a kelbimbót összekeverjük 2 evőkanál olívaolajjal, majd sütőpapírral bélel tepsibe öntjük, és az előmelegített sütőben 20 percig sütjük.
A tilápiafilékről papírtörlővel leitatjuk a felesleges nedvességet, majd mindkét oldalukat megszórjuk himalája sóval, őrölt fekete borssal, fokhagymaporral és Provance fűszerkeverékkel. Egy serpenyőben olívaolajat hevítünk, majd közepes lángon megsütjük a filék mindkét oldalát, oldalanként kb. 3-4 perc alatt.
A salátához összekeverjük a puhára főtt lencsét a sült édesburgonyával és kelbimbóval, frissen aprított petrezselyemmel, morzsolt feta sajttal, balzsamecettel és egy kevés sóval.
A saláta mellé tálaljuk a frissen sült fűszeres halat egy fél citromkarikával díszítve.
Ez is érdekelhet: