Édesburgonyás-baconös lepény
A tél utolsó napjain mindig kiélem az egyik kedvenc szezonális zöldségem iránti rajongásom, azaz még egyszer elkészítem az édesburgonya-krémlevesem, a sült édesburgonyás receptjeimet és persze ezt a szuper finom lepényt is. Az édesburgonya, a fokhagyma és a bacon remek trió, próbáljátok ki!
Hozzávalók
6 darabhoz- 50 dkg kenyérliszt
- 1 csomag instant élesztő (vagy fél kocka friss)
- 4 evőkanál olívaolaj
- 3 dl langyos tej
- 1 kávéskanál só
- A feltéthez:
- 2 dl tejföl
- 2 gerezd fokhagyma
- só
- 1 közepes méretű édesburgonya
- 20 dkg kockázott bacon
- 20 dkg feta vagy krémfehérsajt
- olívaolaj
- bazsalikomlevelek a díszítéshez
Elkészítés
A lisztben elkeverjük az élesztőt. Hozzáöntjük az olívaolajat és a tejet, végül hozzáadjuk a sót. Megdagasztjuk, majd letakarva, meleg helyen a kétszeresére kelesztjük.
A megkelt tésztát 6 részre osztjuk, mindet kigömbölygetjük, majd a széleket körben, folyamatosan nyújtva a kezünkkel, lapos korongokat alakítunk ki. Sütőpapírral leterített sütőlemezre helyezzük mindet, és még negyed órát kelesztjük.
A tejfölt kikeverjük a megpucolt, lereszelt fokhagymával és egy kevés sóval. Megkenjük vele a korongokat. Az édesburgonyát meghámozzuk, egészen vékony szeletekre vágjuk, majd a szeleteket felkockázzuk. A lepényekre halmozzuk, megszórjuk baconnel és morzsolt fetával, végül locsolunk a tetejükre kevés olívaolajat.
A lepényeket 180 fokos sütőben kb. 20-22 perc alatt készre sütjük. Bazsalikomlevelekkel díszítve tálaljuk.