Szerintünk ez az egyik legeslegfinomabb gyümölcskenyér recept, és nem is akármilyen. Csokis-citrusos!
Ráadásul a sütemény sokáig eláll, így a karácsonyi hét vendégvárójának is tökéletes.
Akár Szentestére, akár gasztroajándéknak készítitek ezt a gyümölcskenyeret, biztosan nagy sikert fogtok aratni! A végeredmény egyáltalán nem száraz, hanem puha és szaftos, ráadásul a sütemény sokáig eláll, így a karácsonyi hét vendégvárójának is tökéletes.
Hozzávalók
- 3 nagy tojás
- 18 dkg vaj + a forma kikenéséhez
- 15 dkg cukor
- 1 zacskó vaníliás cukor
- 2 dl tej
- 15 dkg liszt
- 5 dkg finomra őrölt mogyoró
- 1teáskanál sütőpor
- 5 dkg fehér csokoládé
- 5 dkg étcsokoládé
- 10 dkg kandírozott narancs- és citromhéj
- porcukor a tálaláshoz
Elkészítés
- A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéket kemény habbá verjük.
- A tojássárgájákat kihabosítjuk a puha, felkockázott vajjal és a kétféle cukorral, majd beleöntjük a tejet.
- A lisztben elkeverjük az őrölt mogyorót és a sütőport, majd a nedves hozzávalókhoz szitáljuk. Belekeverjük a kétféle aprított csokit, a kandírozott narancs- és citromhéjat, végül óvatosan, lapáttal hozzáforgatjuk a tojásfehérjehabot is. A masszát kivajazott, közepes méretű, téglalap alakú formába öntjük, és 170 fokra előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük. (A lágyabb tészta okán a hagyományos gyümölcskenyérénél hosszabb sütési időre kell számítani.)
- A kész gyümölcskenyeret a formában hagyjuk langyosra hűlni, majd egy deszkára kifordítjuk, és porcukorral meghintve tálaljuk.