Citromos-spárgás tészta
Hozzávalók
4 személyre- 25 dkg koktélparadicsom
- kevés olívaolaj
- só
- 30 dkg tetszőleges, rövidebb fajtájú száraztészta
- 15 dkg kockázott bacon
- 20 dkg kolbász
- 2 duci gerezd fokhagyma
- 50 dkg zöldspárga
- 1 csipet csilipehely vagy tört csili
- 1 db biocitrom
- parmezán a tálaláshoz
Elkészítés
A koktélparadicsomokat megmossuk, sütőtálba tesszük. Locsolunk rájuk kevés olívaolajat, megsózzuk, összeforgatjuk, majd 180 fokra előmelegített sütőben kb. 15 percet sütjük. Akkor vannak készen, ha már puhák, de még megtartják formájukat.
A tésztát lobogó, enyhén sós vízben kifőzzük.
Egy serpenyőbe szórjuk a kockázott bacont, a félkarikára vágott kolbásszal együtt zsírjára olvasztjuk. Erre kerül a megpucolt, finomra vágott fokhagyma.
Közben a spárgát megpucoljuk (a fás részeit letörjük, a szárról a vastagabb „pikkelyeket” eltávolítjuk, meghámozni nem szükséges), a fejeket levágjuk, a maradékot 2-3 centis darabokra szeljük. Először ezeket adjuk a kolbászos alaphoz, 1-2 percig pároljuk, majd a sípokat is beleszórjuk. Sóval és csilivel ízesítjük, készre pároljuk. A végén citromhéjat reszelünk hozzá (ízlés szerint, én ehhez a mennyiséghez kb. negyed citrom héját és egy evőkanálnyi citromlevet szoktam adni). Hozzáforgatjuk a kifőtt, leszűrt tésztát.
A kész tésztát a sült koktélparadicsomokkal és reszelt parmezánnal megszórva tálaljuk.