A házi gnocchi esete az egészséges hozzávalókkal.. pláne a céklával..
Bevallom, nagyon szeretek az ételek színével játszani, különösen, ha olyan természetes forrásból származnak, mint a cékla. Ebben az ételben az olaszok egyik kedvencét, a gnocchit tettem vele látványosabbá és egyben egészségesebbé is.
Hozzávalók
2 adaghoz- 15 dkg cékla
- 20 dkg zabliszt
- 5 dkg zabkorpa
- 2 db tojás
- 1 tk himalája só
- 5 dkg gorgonzola sajt
- 10 dkg zsírszegény krémsajt
- parmezán
- 5 dkg friss spenót
Elkészítés
A céklát előzőleg héjastól alufóliába csomagoljuk és 200°C-on kb. 25 perc alatt teljesen puhára sütjük. Meg is főzhetjük, úgy gyorsabban elkészül, de a cékla jellegzetes karamellizált édeskés íze kevésbé fog érvényesülni.
A megpuhult cékláról óvatosan eltávolítjuk az alufóliát, majd a héját is, és burgonyanyomóval összetörjük. Ezután összekeverjük a zabkorpával és a liszttel, végül a tojásokkal és megsózzuk. Puha tésztává gyúrjuk, majd kilisztezett nyújtódeszkára tesszük. Kb. 5 darabra választjuk szét, majd egyesével 2-3 cm-es rudakat sodrunk belőlük. Végül egy késsel vagy spatulával feldaraboljuk 3 cm-es darabokra.
Sós vizet forralunk, egyesével beledobáljuk a gnocchikat. Miután feljöttek a felszínre, további 1-2 percig főzzük, majd leszűrjük. A szószhoz egy edényben alacsony lángon felolvasztjuk a krémsajtot a gorgonzola sajttal és belekeverjük a friss spenótleveleket is. Ezt tovább fűszerezni már nem szükséges, hiszen a gorgonzola jellegzetes íze gondoskodik erről.
Az elkészült gnocchit a sajtszósszal leöntve, kevés parmezán sajttal megszórva melegen tálaljuk.