Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Mexikó ihlette isteni vörösbabos burger

A guacamole világnapja alkalmából szerettem volna nemcsak egy egyszerű avokádókrémes szendvicset készíteni, de „elrepülni” kicsit mexikói hazájába ezzel a finom vörösbabos burgerrel.
2017. szeptember 16.

Hozzávalók

2 db burgerhez
  • 2 db teljes kiőrlésű zsömle
  • 2 levél jégsaláta
  • 1 db paradicsom
  • ½ fej lilahagyma
  • ½ fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 db sárgarépa
  • 1 db avokádó
  • 1 konzerv vörösbab
  • 1 db lime
  • 2 evőkanál kókuszolaj
  • himalája só
  • cayenne bors
  • őrölt római kömény
  • 1 evőkanál szójaszósz

Elkészítés

A sárgarépát, 1 gerezd fokhagymát és a vöröshagymát megpucoljuk. A répát kislyukú reszelőn lereszeljük, a hagymákat pedig finomra aprítjuk.

Egy serpenyőben egy evőkanál kókuszolajt hevítünk, megfonnyasztjuk rajta a hagymákat, majd hozzáadjuk a reszelt répát is és fedő alatt 5 percig pároljuk.

Ezalatt a vörösbab levét lecsepegtetjük és burgnyanyomó vagy aprítógép segítségével pépesítjük. Ha megpárolódott a répa, alaposan összekeverjük a babbal, sóval, cayenne borssal, római köménnyel és szójaszósszal. A masszából két nagyméretű „húspogácsát” formázunk, majd egy tányéron 20-30 percre a mélyhűtőbe tesszük. Így elkerülhetjük, hogy sütés közben szétessenek.

Ezalatt leveleire szedjük a jégsalátát, apró kockákra vágjuk a paradicsomot, a lilahagymát és a fokhagymát pedig finomra aprítjuk. Az avokádó húsát kikanalazzuk a héjából, villával pépesítjük, majd összekeverjük a fokhagymával, sóval és kevés borssal ízesítjük. Végül néhány csepp lime levet csepegtetünk hozzá, hogy ne barnuljon be.

Félóra elteltével egy serpenyőben ismét egy evőkanál kókuszolajt hevítünk és megpirítjuk rajta 3-3 perc alatt a bab pogácsák mindkét oldalát. A forgatást nagyon óvatosan, egy sütőlapáttal végezzük.

A zsemléket kettévágjuk és egy száraz serpenyőben 1-2 perc alatt ropogósra pirítjuk mindkét oldalukat.

Nincs más hátra, mint összeállítani a burgert. A buci aljára salátaleveleket teszünk, erre helyezzük óvatosan a bab pogácsát, ezt megkenjük az avokádókrémmel, végül rákanalazzuk a lilahagymával összekevert paradicsomkockákat és megkoronázzuk a zsemle tetejével.

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Lecsóval töltött padlizsán

Lecsóval töltött padlizsán

Egészen pontosan tojásos francia lecsóval töltött, hiszen ebben a lecsóban zöldfűszerek dominálnak, illetve a paradicsom és paprika mellett a padlizsán is helyet kap benne. Egy hagyományos étel kicsit izgalmasabb formában.
Nem a szénhidrát a legnagyobb ellenségünk!

Nem a szénhidrát a legnagyobb ellenségünk!

"Amire viszont a női magazinok sokszor nem térnek ki, - pedig ez lenne az egésznek a kulcsa-, az az, hogy a szénhidrátoknak is több fajtája van, és nem mindegyik ugyanúgy hasznosul."
Mogyorórajongók figyelem! Nagyon jó kis recept következik!

Mogyorórajongók figyelem! Nagyon jó kis recept következik!

Nem árulok el titkot azzal, hogy nagy mogyoróvaj rajongó vagyok, földimogyorót csirkével azonban most párosítottam először. A kedvenc olajos magvam keleti fűszerezésű mártogatósként sem okozott csalódást.

Napi ajánlatunk

Top videók

Tojásos burgonya

Egyszerű, laktató fogás, ami mellé elég salátát, savanyúságot tálalnod.

Halas melegszendvics

A megszokott tonhalkonzerv helyett ezúttal tengeri halfiléből.

Olívás-fetás csirke

Villámgyors ebéd, ha nincs sok időd főzni.