Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Egészséges szendvicsötletek suliba/munkahelyre

Új hét, új ötletek - ne ragadjunk le a vajas kiflinél! Különösen akkor, ha szeretnénk kicsit az egészséget is szem előtt tartani és eszerint összeállítani a szendvicseket.
2017. szeptember 18.

Hozzávalók

  • 25 dkg csirkemell
  • 20 dkg sótlan földimogyoró
  • 20 dkg liszt

Elkészítés

Az első szempont maga a szendvics „váza”. Akár a boltban vásároljuk, akár magunknak készítjük otthon, készüljön mindig teljes kiőrlésű lisztből a kenyér vagy péksütemény. Ez a fajta szénhidrát ugyanis lassan szívódik fel, ezáltal tovább fog tartani tőle a jóllakottságérzet. Emellett vitaminokkal, ásványi anyagokkal és rostokkal látja el szervezetünket. Gondolkodhatunk kenyérben, kifliben, zsemlében, de akár tortilla lapokba is tekerhetjük a tölteléket (recept a cikk alján).

A második pedig a „belevaló”. Egy egészséges szendvicsből sosem hiányozhat valamilyen fehérjeforrás. Ez lehet egy szelet natúr vagy rántott hús, de csirke- vagy pulykamell sonka is. Ezeknél nagyon fontos, hogy azt válasszuk, amelyiknek a legmagasabb a hústartalma, lehetőleg legalább 96%. De a legjobb megoldás erre is az, ha magunknak készítjük el otthon (recept a cikk alján). Sajtokkal is növelhetjük a fehérjetartalmat, például zsírszegény trappistával vagy mozzarellával. Állati eredetű hozzávalók helyett gondolkodhatunk tofura, vagy hüvelyesekből készült fasírtra is.

Mindig kerüljön valamilyen zöldségféle is a szendvicsbe, hogy a megfelelő vitaminbevitelről is gondoskodjunk. A legegyszerűbben elcsomagolható és fogyasztható az uborka, a saláta, a paprika és a paradicsom.

Hogy egészséges zsírokból se szenvedjenek hiányt a gyerekek, készíthetünk nekik mogyoróvajas-banános, vagy mogyoróvajas-lekváros szendvicset is, ami az amerikaiak nagy kedvence. Ehhez szintén elkészíthetjük a mogyoróvajat házilag (recept a cikk alján.)

Tortilla (5 db):

20 dkg teljes kiőrlésű liszt, himalája só, kb. 2 dl langyos víz

A lisztet összekeverjük a sóval és annyi vízzel, hogy gyúrható, de nem folyékony tésztát kapjunk. Ezután 5 felé szedjük, és lisztezett nyújtódeszkán egyesével 2-3 mm vékony kör alakú tortilla lapokká nyújtjuk. Egy serpenyőt szárazon felmelegítünk, majd a tortillák mindkét oldalát 2-3 percig sütjük, amíg a tészta buborékozni és barnulni kezd.

Csirkemell sonka:

25 dkg csirkemell, himalája só, bors/csirke fűszerkeverék/ őrölt csemege paprika/ zöldfűszerek

A sütőt előmelegítjük 180°C-ra. A csirkemellet kifilézzük és húsdarálón, botmixerrel vagy aprítógéppel ledaráljuk. Ízesíthetjük sóval és borssal, de akár bármilyen szárnyas fűszerkeveréket is használhatunk. Ezután a masszát egy darab alufóliába tesszük, henger alakban feltekerjük, a végét pedig szorosan összecsavarjuk. Az előmelegített sütőben 25-30 perc alatt készre sütjük. Ha szeretnénk, melegen fűszerpaprikába vagy zöldfűszerekbe hempergethetjük a rudat. Ezután hagyjuk kihűlni, majd hűtött állapotban hajszálvékony szeletekre vágjuk.

Mogyoróvaj:

20 dkg sótlan földimogyoró, 1 evőkanál földimogyoró- vagy olívaolaj

 A földimogyorót egy száraz serpenyőben néhány perc alatt aranybarnára pirítjuk, vigyázva, hogy oda ne égjen. Ezután aprítógépbe tesszük és porrá őröljük a mogyorószemeket. Ezután hozzáadjuk az olajt is és egészen addig folytatjuk az aprítást, még sima, krémes masszát kapunk. Ezután még ízlés szerint adhatunk hozzá egy kevés sót vagy édesítőt is. 

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Nem a szénhidrát a legnagyobb ellenségünk!

Nem a szénhidrát a legnagyobb ellenségünk!

"Amire viszont a női magazinok sokszor nem térnek ki, - pedig ez lenne az egésznek a kulcsa-, az az, hogy a szénhidrátoknak is több fajtája van, és nem mindegyik ugyanúgy hasznosul."
Mogyorórajongók figyelem! Nagyon jó kis recept következik!

Mogyorórajongók figyelem! Nagyon jó kis recept következik!

Nem árulok el titkot azzal, hogy nagy mogyoróvaj rajongó vagyok, földimogyorót csirkével azonban most párosítottam először. A kedvenc olajos magvam keleti fűszerezésű mártogatósként sem okozott csalódást.
Fordított szilvás-mákos süti, egészséges hozzávalókból

Fordított szilvás-mákos süti, egészséges hozzávalókból

Ahogy közelednek az őszi hónapok, eljön a szilva szezonja is, ami egy vitaminokban és ásványi anyagokban rendkívül gazdag gyümölcs. Nemcsak nyersen, de süteményekben is nagyon finom, a mákkal párosítva pedig egészen különleges ízvilágot alkot.

Napi ajánlatunk

Top videók

Tojásos burgonya

Egyszerű, laktató fogás, ami mellé elég salátát, savanyúságot tálalnod.

Halas melegszendvics

A megszokott tonhalkonzerv helyett ezúttal tengeri halfiléből.

Olívás-fetás csirke

Villámgyors ebéd, ha nincs sok időd főzni.