Süssük az olasz nyarat egy isteni lepénybe
A különböző feltétekkel készített focacciával sok-sok éve találkoztam először egy olasz tengerparti városka pékségében. Nagy, rusztikus szeletekre vágva kínálták az olívaolajos, burgonyával, koktélparadicsommal, olajbogyóval vagy éppen feltét nélkül, csupán nagy szemű sóval és rozmaringgal sütött lepényeket. Azóta én is gyakran készítek itthon, ahogy sül a sütőben, az illata hatására máris felidéződnek az olasz nyarak feledhetetlen emlékei.
Hozzávalók
6-8 szelethez- A tésztához:
- 50 dkg kenyérliszt
- 1 csomag instant élesztő (vagy fél kocka friss felfuttatva)
- 1 teáskanál só
- 6 evőkanál olívaolaj
- kb. 3 dl langyos víz
- A feltéthez:
- 50 dkg burgonya
- 2 evőkanál olívaolaj
- só
- morzsolt rozmaring, kakukkfű és bazsalikom vegyesen
- A locsoláshoz:
- olívaolaj
- A tálaláshoz:
- 20 dkg fekete olajbogyó
- bazsalikomlevelek
Elkészítés
A tésztához a lisztben elkeverjük az élesztőt és a sót, belecsorgatjuk az olajat, majd apránként hozzáadagoljuk a vizet. Puha, rugalmas tésztát kell kapnunk. Megdagasztjuk, majd letakarva, meleg helyen a duplájára kelesztjük.
Közben előkészítjük a feltétet. A burgonyát meghámozzuk, vékonyra karikázzuk. Egy nagy serpenyőben felhevítjük az olajat, beletesszük a burgonyát (ha nem fér bele egyszerre, több részletben süssük, hogy egységes legyen!), megszórjuk sóval, rozmaringgal, kakukkfűvel és bazsalikommal. Pár perc alatt félpuhára sütjük a krumplit. Mikor elkészült, papírtörlőre szedjük.
A megkelt tésztát lisztezett felületen átgyúrjuk, majd a széleket fokozatosan kifelé húzva téglalap alakúra nyújtjuk-vékonyítjuk. Olajjal kikent vagy sütőpapírral leterített sütőlemezre tesszük. (Ha a feltétünk nem fedi be teljesen a tésztát, ujjainkkal mélyedéseket is nyomhatunk a tészta felszínére.) Eloszlatjuk rajta egyenletesen a burgonyát, meglocsoljuk olívaolajjal, és 210-220 fokra előmelegített sütőben kb. 12-15 percet sütjük. Olívaolajjal meglocsolva, aprított olajbogyókkal megszórva és bazsalikomlevelekkel díszítve tálaljuk.