Búcsúzzunk könnyed parti falatkákkal az évtől
Ha a szilveszteri menüt könnyű húsféleségekből, sok zöldségből állítjuk össze, a buli közben és másnap is sokkal jobban fogjuk érezni magunkat, ráadásul legalább ezt az estét sem kell keményen ledolgoznunk januárban az edzőteremben. Mivel az év utolsó napján a vendégeskedés nem a sokfogásos vacsoráról, a szertartásos asztalhoz ülésről szól, hanem a partikról, táncról, érdemes svédasztalra tehető, kisebb falatokról, kézzel vagy kis tálkából elfogyasztható finomságokról gondoskodnunk.
Dosso Gabi, a Gallicoop háziasszonya szerint a pulykahúsos fogások, falatok és egyéb csemegék kiválóan kiszolgálják a fenti igényeket. A pulyka azért is vált Magyarország egyik kedvencévé, mert könnyű, zsírszegény, így a buli közben, kísérőfalatként vagy sültként sem terheli meg a gyomrot. Sokféleképpen elkészíthető, változatosan fűszerezhető, rendkívül alkalmas partifalatok összeállításához, panírozáshoz vagy akár salátába.
Mutatunk is öt remek vendégváró falatot a szilveszteri bulira:
Hozzávalók
Elkészítés
1.Pulykahúsos bruschetta
Hozzávalók 4 főre:
8 szelet bagett
8 kis szelet Gallicoop pulykamell
40 dkg koktélparadicsom
1 marék friss bazsalikom
1-2 gerezd fokhagyma
só, bors
olívaolaj
A kenyeret megpirítjuk, fokhagymával bedörzsöljük, félretesszük. A húst befűszerezzük és forró serpenyőben mindkét oldalát aranybarnára sütjük. A kenyérre helyezünk egy-egy húst. A paradicsomot feldaraboljuk, és a húsra halmozzuk. Sózzuk, borsozzuk, és megszórjuk bazsalikommal.
2.Sonkás vendégváró tekercsek
4 tortillalap
1 csomag Gallicoop pulyka mellsonka
római saláta
majonéz
fekete olajbogyó
paradicsom
A tortillalapokat megkenjük majonézzel, beterítjük salátalevéllel, sonkával, vékonyra szelt paradicsommal, és feltekerjük.
3.Cékla saláta
2 db cékla
3-4 db alma
4 db Gallicoop pulyka virsli
1/2 citrom leve
1 kávéskanál mustár
1 dl majonéz
2 dl tejföl
1 kávéskanál méz
só, bors
A céklát kockára vágjuk, és forrásban lévő vízbe dobva puhulásig főzzük. Amíg megpuhul a cékla, felkockázzuk az almát is, és megfőzzük a virslit. A majonézt kikeverjük a tejföllel, ízesítjük a mustárral, a mézzel, a citrom levével, és a fűszerekkel.
Ha megpuhult a cékla, leszűrjük, és megvárjuk míg szobahőmérsékletre hűl. Ezután felkockázzuk a virslit, és egy nagy keverőtálba összeforgatjuk a hozzávalókat. Egy órát állni hagyjuk a hűtőben.
4.Pulykasonkás-kecskesajtkrémes kifli
1 db leveles tészta
1 ek kecskesajtkrém
1 doboz szeletelt Gallicoop Körös pulykamellsonka
1 tojás
A tésztából egy nagy kört vágunk ki, és megkenjük a sajtkrémmel. Ráhelyezzük a sonkát, és 4 cikkre vágjuk a kört. Kívülről befelé haladva feltekerjük a csíkokat, és megkenjük felvert tojással. 180 fokos sütőben 12 perc alatt aranyabarnára sütjük.
5.Pulykás lasagna falatok
1 csomag Gallicoop pulyka darálthús
1 fej hagyma
1 fej fokhagyma
1 ek sűrített paradicsom
1 doboz (400 g) hámozott, darabolt paradicsomkonzerv
Só, bors, oregano
Olívaolaj
1 doboz lasagna tészta
2 x 125 g mozzarella
A hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, felaprítjuk. Olívaolajon megdinszteljük. Sózzuk, borsozzuk. Hozzáadjuk a húst, és kevergetve megpirítjuk. Oreganóval fűszerezzük. Hozzákeverjük a sűrített paradicsomot, majd felöntjük a paradicsomkonzervvel. Húsz percig főzzük.
Közben a lasagnalapokat öt perc alatt előfőzzük, majd széles csíkokra vágjuk. Egy muffintepsi mélyedéseit megkenünk olajjal, és kibéleljük a tésztacsíkokkal. Beletöltjük a tölteléket, egy-egy falatnyi mozzarellát teszünk a tetejére és 20 perc alatt megsütjük. Salátaágyon tálaljuk.